26. 09. 2021.

SNSD se ne bavi prenosom nadležnosti

Prodanović je za tvrdnju Pandurevićeve da SNSD zagovara prenos nadležnosti u vezi sa Izbornim zakonom BiH naglasio da “apsolutno nije riječ ni o kakvom prenosu nadležnosti”.

“U Izborni zakon BiH moraju se ugraditi izmjene i dopune Izbornog zakona Republike Srpske, koje je usvojila Narodna skupština Srpske, jer bi se u protivnom moglo desiti da dodjela mandata ide u skladu sa starim zakonom”, rekao je Prodanović.

On je naveo da je u ovim izmjenama i dopunama zakona potrebno inkorporirati nazive opština u skladu sa odlukom Ustavnog suda i teritorijalnom organizacijom Republike Srpske.

Prodanović je pojasnio da je parlament Srpske usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona Srpske koje se odnose na to da Srpska sada ima devet izbornih jedinica i da je broj poslaničkih mandata ostao isti u skladu sa Ustavom Srpske.

Prema njegovim riječima, ta odluka je u skladu sa nadležnošću i obavezom da parlament entiteta jednom u četiri godine razmatra mogućnost promjene broja mandata ili izmjene teritorija izbornih jedinica.

“Nas bi radovalo ukoliko bi SDS pokrenuo inicijativu da izbore u Republici Srpskoj provodi republička izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija BiH na način kako su oni pri donošenju Izbornog zakona BiH glasali u parlamentu BiH”, rekao je Prodanović.

Komentarišući zahtjev SDS-a da se raspiše referendum za donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, Prodanović je istakao da je to pitanje u potpunosti definisano postojećim zakonodavstvom u Srpskoj, prema kojem svako mora da odgovara za nelegalno stečenu imovinu.

On je ocijenio da je riječ o propagandnoj kampanji SDS-a, koji se ne bi mogao pohvaliti zalaganjem za ispitivanje porijekla imovine, “jer su ljudi iz SDS-a ozbiljno umiješani u različite afere i kampanje i nisu dobar primjer za zalaganje ispitivanje porijekla imovine”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender