Trikovi za poboljšanje pamćenja

Trikovi za poboljšanje pamćenja

Trikovi za poboljšanje pamćenja

Primjetili ste da vam je, dok gledate film, potrebno više vremena da se sjetite imena nekog glumca. Iz prodavnice ste se vratili bez svih neophodnih namirnica. Sve teže vam pada pamćenje stranih riječi i pojmova. Ukratko, čini vam se da vaš mozak više ne radi kao ranije.

Njemački naučnici su, zahvaljujući istraživanju u kojem su učestvovale zdrave osobe, zaključili da pamćenje može da bude oslabljeno zbog slatkiša. Kada ih pojedemo, šećer u krvi naglo poraste, smanji se dotok krvi i hranljivih materija u moždane ćelije, a sve to čini da teže pamtimo.

Slatkiši naglo podižu nivo šećera u krvi, dolazi do povećanog lučenja insulina i brzog oslobađanja energije. Upravo zbog naglog lučenja insulina brzo pada nivo glukoze u krvi. Pamćenje slabi, a energija pada, pa nam se čini da smo još umorniji. Zbog toga je važno kontrolisati unos slatkiša.

Za poboljšanje pamćenja preporučuje se ishrana bogata vlaknima, proteinima i cijelim zrnima žitarica. Na taj način izbacićete višak šećera iz tijela.

Pamćenje ćete poboljšati i stiskanjem desne šake. Ovo bi naročito trebalo da isprobaju oni kojima predstoji učenje za neki ispit ili provjeru znanja u školama. Oni bi, kada se prisjećaju gradiva, trebalo da stisnu lijevu šaku.

Istraživanje je takođe pokazalo da su oni koji su stiskali desnu šaku tokom učenja, potom lijevu kada su ponavljali gradivo, postigli bolje rezultate od onih koji šake nisu stiskali ili su, pak, stezali pogrešnu.

Na pamćenje utiče i miris esencijalnog ulja ruzmarina. Učesnici studije koji su sjedeli u sobi u kojoj se širio miris ruzmarina bolje su pamtili od onih koji su sjedeli u prostoriji u kojoj nije bilo nikakvog mirisa.

Savjetuje se i da, čim provjerite određene informacije na internetu ili obavite telefonski razgovor, isključite računar i mobilni telefon. Kada ništa ne radimo mozak najviše radi, a pod pritiskom tehnologije on nema vremena da obradi podatke.

Šetajte se svakodnevno, pređite desetak kilometara nedeljno. Ovaj savjet bi naročito trebalo da poslušaju starije osobe.

Na poboljšanje pamćenja utiče i tjelesna težina. Švedski stručnjaci su ustanovili da se starijim osobama koje su imale višak kilograma i uspjele da smršaju, i to ne drastično, u toku narednih šest mjeseci pamćenje poboljšalo.

Izvor: Novosti

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender