17. 10. 2021.
Policija u lovu na pijane vozače

Akcija MUP-a RS: Kažnjeni brojni pijani vozači

Nebojša Mitraković, saobraćajni inspektor, kazao je kako je velika akcija kontrole vozača u Banjaluci, a koja je sprovođena tokom vikenda i završava se danas, pokazala kako je ogroman broj vozača vozio pod uticajem alkohola.

“Policijski službenici su tokom protekle dvije noći imali značajne rezultate, a akcija je pokazala da vozači ne poštuju to da upravljaju vozilom samo kad su trijezni”, kazao je danas Mitraković, a kao razlog ovakvih rezultata naveo je slave i svetkovine u ovo doba godine.

Vozač iz Banjaluke, koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime, priznao nam je da je u petak naveče popio nekoliko pića, očekujući da će izbjeći policijsku kontrolu, što mu, ipak, nije pošlo za rukom.

“Policija me je zaustavila i pronašla određenu količinu alkohola u krvi. Zamolio sam ih da mi oproste, ali nisu htjeli, što smatram opravdanim. Bili su korektni, iako sam kažnjen”, ispričao nam je taj vozač.

I iz CJB Doboj potvrđeno je da su u sklopu ove akcije sankcionisali određen broj vozača koji su vozilom upravljali pod dejstvom alkohola, a slično je stanje, kako saznajemo, i u ostalim gradovima.

Inače, paljenjem svijeća u obliku broja 140, koji predstavlja broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u RS prošle godine, danas je na Trgu Krajine u Banjaluci obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

“Sjetite se nas, prerano smo umrli”, poruka je pod kojom se u RS drugu godinu zaredom ovaj dan obilježava s ciljem da se onima koji su poginuli u udesima pruži pomen, a živima skrene pažnja na neumoljive brojke.

Crna statistika kaže kako je prošle godine na putevima u RS poginulo 140 lica, dok je 2.820 povrijeđeno, od kojih su neka trajno onesposobljena, uz 172 miliona maraka troškova saobraćajnih nezgoda.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koja je jedan od pokretača jučerašnje akcije, kaže kako ovi brojevi nisu statistika, jer iza njih stoje naši najbliži, rodbina i prijatelji.

Obilježavanju ovog dana se pridružio i Auto-moto savez RS (AMS), a Ranko Babić, generalni sekretar Saveza, poručio je kako je AMS uvijek tu da građanima koji se zadese u ovakvim situacijama pomogne.

Međutim, da se crna statistika ni u ovoj godini neće promijeniti nabolje, govore i podaci MUP-a, prema kojima je do petka, 15. novembra, u saobraćaju poginulo 137 osoba.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender