30. 11. 2021.
File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

Evropski komesar za proširenje EU Štefan File rekao je da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine morati da ide ruku pod ruku s procesom pristupnih pregovora i da nijedna strana neće moću da blokira drugu na putu ka EU.

“Potrebna su sveobuhvatna i održiva rješenja da bi se razriješila brojna otvorena pitanja koja sprečavaju normalizaciju odnosa. Treba pronaći dovoljan stepen normalizacije odnosa s Kosovom, tako da svaka strana može da nastavi put ka EU, bez blokiranja druge”, rekao je File za “Večernje novosti”.

On je naveo da je riječ o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a ne o tome da EU traži od Srbije da prizna /samoproglašeno/ Kosovo.

Odgovarajući na pitanje kako je EU tenhički mogla da započne pregovore za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Prištinom, ako ima statusno neutralan pristup i da članice Unije postaju države, a ne regioni, File je rekao da mogućnost EU da zaključuje međunarodne sporazume nije limitirana na međunarodno priznate države.

“Međunarodni sporazumi mogu da budu zaključeni sa bilo kojim entitetom ukoliko druga ugovorna strana, u ovom slučaju EU, prihvata da može da sklopi sporazum koji će se rukovoditi međunarodnim javnim pravom. Sa izričitim pozivanjem na odgovarajuće stavove zemalja članica o statusu, moguće je sklopiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na statusno neutralan način”, rekao je File.

On je naveo da Srbija u predstojećem periodu treba da uradi nekoliko najtežih zadataka među kojima su ključna pitanja vladavina prava, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Govoreći o ostalim zadacima koji očekuju Srbiju, File je naveo da će Srbija “morati u potpunosti da se angažuje u sveukupnoj reformi javne administracije, uključujući i unapređenje kapaciteta državne uprave i poboljšanje upravljanja javnim finansijama”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender