26. 10. 2021.
Kriza savremene porodice: Svaki treći par se razvede

Kriza savremene porodice: Svaki treći par se razvede

Kriza savremene porodice: Svaki treći par se razvede

Krizu savremene parodice prati i sve veći broj razvoda, te se danas svaki treći bračni par razvede, rekao je član Upravnog odbora Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” Nikola Dorontić.

Dorontić je izjavio novinarima u Banjaluci, prije predavanja “Kriza savremene porodice – zamke odrastanja”, da se najčešće, i to zbog trivijalnih problema, razvode parovi koji su u braku između tri i pet godina.

“Problem je što se ljudi koji imaju problem sa funkcionisanjem porodice javljaju prekasno za pomoć. Kada bi došli onda kada se problem tek pojavi, sigurno bi bilo i više mogućnosti da se stvari poprave, naučili bi da žive u porodici”, smatra Dorontić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka.

On je pojasnio da o pitanju problema porodičnog funkcionisanja Republika Srpska nije izolovana iz konteksta cijelog svijeta, gdje je porodica došla i krizu i gdje postoje razni izazovi u vezi sa vrlo negativnom perspektivom porodičnog življenja.

Dorontić smatra da je moguće živjeti ljepše i ugodnije na platformi razumijevanja, tolerancije, ljubavi i opraštanja.

On je istakao da je jedan od uzroka krize savremene porodice život u neizvjesnosti.

Klinički psiholog – psihoterapeut iz Beograda Vlajko Panović rekao je da porodice u savremenom svijetu trpe sve veće i dublje promjene, što onemogućava zdravo odrastanje.

“Savremena porodica često je disfunkcionalna zbog različitih zamki koje su svakodnevno prisutne, a koje često ne prepoznajemo kao iskušenja, čime se konflikt produbljuje, a mladi počnu da lutaju mračnim stazama zavisnosti, alkoholizma, narkomanije, postaju leni i nesrećni i ne stignu da odrastu”, ocijenio je Panović.

On je rekao da je rezultat toga sve veći broj depresivnog i agresivnog stanovništva.

Prema njegovim riječima, krizi savremene porodice doprinosi nedovoljno dobra komunikacija između partnera, pri čemu sve više postaju rivali.

“Problem je i odsustvo dobre komunikacije sa decom, a samo je porodica kao zajednica lekovita i kao takva može da da smernice svojoj deci da kroz život idu uzdignute glave, da lako razlikuju zamke, da prepoznaju iskušenja i da se opredele za zdrave stilove života, za poštovanje sebe i drugih”, smatra Panović.

On je naveo da danas postoji porodica koja ne funkcioniše kao zajednica, već kao skup pojedinaca koji svako u svojoj sobi “surfuje”, “četuje”, nešto gleda i rijetko vrijeme provodi zajedno, što dalje onemogućava djetetu da razvije svoje potencijale i nauči prave vrijednosti.

“Takav čovek je podložan manipulacijama, on je kasnije ili agresivan ili depresivan. Potrebno je da roditelji budu više prisutni u životima svoje dece da bi razvila svoje potencijale, zdrave navike i usvojila odgovorno ponašanje”, rekao je Panović.

On je poručio da je prije ulaska u brak neophodno upoznati sebe i partnera, nakon čega treba njegovati i čuvati dostojanstvo zajednice, te razgovarati, jer danas parovi lako ulaze u brak, a još lakše iz njega izlaze.

Predavanje “Kriza savremene porodice – zamka odrastanja” organizovali su Centar za socijalni rad Banjaluka i Krajiški kulturni centar “Sveti Sava”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender