16. 10. 2021.
Moskovska patrijaršija: Vatikan je u stalnoj ekspanziji na teritorije pravoslavlja

Moskovska patrijaršija: Vatikan je u stalnoj ekspanziji na teritorije pravoslavlja

Moskovska patrijaršija: Vatikan je u stalnoj ekspanziji na teritorije pravoslavlja

Uprkos najavama italijanskog lista “Republika”, nije u planu nikakav sastanak visokih delegacija Vatikana i Ruske pravoslavne crkve – navode crkveni krugovi u Moskvi. U Odjeljenju spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije ističu da bi takav susret mogao imati smisla samo ako bi se na njemu razgovaralo o aktuelnim temama.

U Moskvi ukazuju na problem rimsko-katoličke misionarske ekspanzije na kanonskim teritorijama ruskog pravoslavlja.Riječ je, prije svega, o Estoniji, Ukrajini i Rusiji.

U Ukrajini posebno postoji “jako suprotstavljanje” Moskovske patrijaršije i Rimsko-katoličke crkve.

Poseban problem je misionarska djelatnost. Katolička crkva šalje u Rusiju svoje predstavnike, koji služe na kanonskoj teritoriji Ruske pravaoslavne crkve, što se ne dopada Moskovskoj patrijaršiji.

Međutim, pravoslavni svijet i katolici imaju i zajedničkih tema. U Moskvi navode da je aktuelna tema pomoć hrišćanima Sirije i Bliskog Istoka.

Upravo o tome je bilo riječi tokom susreta mitropolita Ilariona i pape Franje u Vatikanu.

Italijanski list “Republika” najavio je da u budućnosti može biti održan “istorijski susret” šefova Rimsko-katoličke i Ruske pravoslavne crkve.

Svoju informaciju list je potkrijepio citatima predsjednika Odjeljenja spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve mitropolita Volokolamskog Ilariona, u kojima su, navodno, navedena eventualna mjesta tog susreta.

Moskovska patrijaršija je demantovala takvu mogućnost, izražavajući čuđenje zbog “likovanja katolika”. To, uostalom, nije prva posjeta predsjednika Odjelenja spoljnih crkvenih veza pontifiku – navode u Moskvi.

Poznato je da će predsjednik Rusije Vladimir Putin doći u Rim krajem novembra, te će se, vjerovatno, sastati sa papom Franjom. To će biti njihov prvi razgovor – navodi Glas Rusije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender