22. 10. 2021.
“Ne prihvatam rezultate glasanja”

“Ne prihvatam rezultate glasanja”

“Ne prihvatam rezultate glasanja”

Pantić je zatražio detaljniju istragu šta se dešavalo sa glasačkim materijalom.

On je rekao da je došlo do prekrajanja izborne volje građana, da rezultati koji su objavljeni nisu u skladu sa onim što su građani željeli juče izlaskom na birališta.

“Bez obzira na činjenicu što smo Građanska inicijativa “Srpska” i ja pobijedili na oviom izborima ne mogu da prihvatim rezultate glasanja. Očigledno je da je u periodu od 19.30 do 24 časa, kada je počelo brojanje glasova, bilo mahinacija sa glasačkim materijalom“, naglasio je Pantić.

“Sama činjenica da je i član Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo izrazio sumnju da će rezultati glasanja biti validni jer se izborni materijal nosi u Prištinu, dovoljna je da nas dovede u sumnju da se krivotvore rezultati”, dodao je Pantić.

Pantić, koga podržava Vlada Srbije, kazao je da članovi biračkih odbora nisu bili u kontaktu sa glasačkim materijalom od sinoć u 19.30, kada ga je pruzeo OEBS, do ponoći kada je počelo brojanje glasačkih listića.

“Više od četiri časa glasački materijal bio je van kontrole biračkih odbora, što dovodi u sumnju regularnost izbora, jer nije bilo nijednog razloga da se glasovi ne broje u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Pantić.

Na zahtjev OEBS glasački materijal iz sjeverne Kosovske Mitrovice odnijet je na brojanje u centar u Kosovo Polje, a protiv toga bila su obojica kandidata koja su ušla u drugi krug izbora 1. decembra – Pantić i kandidat SDP Oliver Ivanović.

Pantić je najavio da će danas biti održan sastanak svih kandidata sa odborničke liste i da će tokom dana obavijestiti vladu Republike Srbije o svim saznanjima, nakon čega će se odlučiti šta će se dalje činiti.

“Ja kao kandidat ne mogu i ne prihvatam ove rezultate bez obzira što sam ubjedljivo pobijedio Olivera Ivanovića. Znam da smo imali mnogo više glasova i jednostavno ne mogu da se pomirim sa činjenicom da smo 3.novembra bili sprečavani od jedne grupe ljudi da izađemo na birališta, a da sada kada je država učinila sve i stvorila uslove da Srbi na slobodan i miran način izraze svoju volju, da nas OEBS i međunarodna zajednica pokradu“, istakao je Pantić.

Pantić je dodao je CIK dan prije izbora donio odluku da se glasovi broje u Mitrovici i da je Komisija na insistiranje OEBS-a, koji je juče čitav dan “preproučivao” prebrojavanje u Prištini, u 19.10 telefonskim putem obavijestila Rikala da će materijal ipak biti prenet u Prištinu.

Pantić je rekao da na toj sjednici CIK nije bila prisutna većina članova, tako da ni ta odluka Komisije nije validna.

“Juče smo imali priliku da se uvjerimo da OEBS nije bio posrednik, kao što je nama tvrdio. Uvjerili smo se da je juče CIK pod pritiskom OEBS-a donio odluku da se glasovi broje u Prištini, a za sve to vrijeme kutije sa izbornim materijalom su bile u posjedu misije OEBS-a”, rekao je Pantić.

On je rekao i da kandidat Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović planira da uz pomoć albanskih partija formira većinu u lokalnoj skupštini.

“Ivanović je imao dogovor sa nezavisnom kandidatkinjom Adrijanom Hodžić da njeni birači podrže izbornu listu SDP, a da glasaju za nju kao gradonačelnika, kao i da u drugom krugu podrže jedno drugog”, kazao je Pantić.

Pantić je dodao i da je Oliver Ivanović, kandidat liste “SDP“, u subotu imao sastanak sa čelnicima OEBS, samo par sati prije glasanja i da bi bilo dobro da objasni građanima šta je tražio u sjedištu OEBS i šta je govorio.

Kandidat Građanske inicijatove SDP“ za gradonačelnika sjeverne Mitrovice Oliver Ivanović kaže da je sasvim izvjesno da će ovaj grad dobiti gradonačelnika Srbina. On je, u izjavi Tanjugu, rekao da su rezultati očekivani, mada se nadao da će imati nešto više glasova, odnosno da će voditi u prvom krugu.

Adrijana Hodžić je na čelu kancelarije Vlade Kosova za sjevernu Mitrovicu. Drugi albanski kandidat u sjevernoj Mitrovici bio je član vladajuće Demokratske partije Kosova Agim Deva.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender