26. 09. 2021.
Održan “Čas dječijih prava”

Održan “Čas dječijih prava”

Održan “Čas dječijih prava”

Čas je bio u funkciji promocije dječijih prava, a jedan od njegovih ciljeva je bio i doprinos promociji i realizaciji projekta „Opštine/gradovi – prijatelji djece“.

Inicijativu za održavanje ove manifestacije pokrenulo je Udruženje građana „Sva djeca svijeta“, u saradnji sa OŠ „Ivo Andrić“ i Udruženjem građana „Zdravo da ste“, a uz podršku Grada Banja Luka.

U obraćanju mladim sugrađanima, gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, pozdravio je održavanje ove manifestacije i podsjetio da su odrasli dužni da djeci obezbijede uslove za normalan život i razvoj. On je naglasio da se mora sistematski raditi na poštovanju prava djece, te da su svi segmenti društva dužni da ih poštuju.

Zoran Rašljić iz udruženja „Sva djeca svijeta“ kazao je da djeca i mladi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i pravo da budu saslušani, odnosno da se čuje njihov glas.

On je istakao da je zadatak svih društvenih struktura da osiguraju bolji ambijent za život djece.

Tokom „Časa dječijih prava“, učenici OŠ „Ivo Andrić“ održali su prezentaciju o konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i recitovali stihove velikog dječijeg pjesnika i poznatog borca za prava djece Ljubivoja Ršumovića, dok su predstavnici udruženja „Zdravo da sete“ uručili gradonačelniku Konvenciju o pravima djeteta.

Inače, Međunarodni dan djeteta je 20. novembar i obilježava se od 1989. godine, kada su UN donijele Konvenciju o pravima djeteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender