23. 09. 2021.
Okrugli sto o slikarstvu: Kao i svugdje, problem je novac

Okrugli sto o slikarstvu: Kao i svugdje, problem je novac

Okrugli sto o slikarstvu: Kao i svugdje, problem je novac

Najveći problem likovnoj umjetnosti u Republici Srpskoj stvara nedovoljno novca koji se izdvaja iz budžeta za kulturu i status samostalnih umjetnika, konstatovano je danas na okruglom stolu o likovnoj umjetnosti, koji je održan u Banjaluci.

Na skupu, koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao ogroman problem likovni umjetnici su istakli to što na konkurse za dodjelu sredstava ne mogu konkurisati kao pojedinci, već kao organizacije.

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije u nadležnom ministarstvu Danijela Pavlović rekla je da je riječ o zajedničkom problemu u svim oblastima kulture.

“Rasprave iz svih oblasti kulture traju već mjesec i po. Organizovali smo desetak okruglih stolova u gradovima Srpske i preostao nam je još okrugli sto o stanju u oblasti stvaralaštva, koji ćemo organizovati sljedeće sedmice u Banjaluci”, rekla je Pavlovićeva Srni.

Ona je dodala da na ovim skupovima, osim razgovora o problematici u oblasti kulture, Ministarstvo najavljuje novi program EU pod nazivom “Kreativna Evropa”, koji počinje u januaru sljedeće godine.

“Riječ je o programu koji će trajati do 2020. godine. Cilj nam je da prepoznamo organizacije i projekte koji svojim kapacitetom mogu da apliciraju kod evropskih fondova i da im ponudimo svoju institucionalnu podršku”, objasnila je Pavlovićeva.

Ona je navela da je značaj oruglih stolova o problematici iz oblasti kulture višestruk, te da će zaključci sa svih biti detaljno analizirani, što će biti putokaz prilikom izrade strateških dokumenata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender