19. 10. 2021.
Pantić i Ivanović u drugom krugu izbora

Pantić i Ivanović u drugom krugu izbora

Pantić i Ivanović u drugom krugu izbora

Pantić ima nekoliko stotina glasova prednosti, ali će tačna razlika biti poznata tek poslije brojanja uslovnih glasova, što bi moglo da potraje nekoliko dana. Centralna izborna komisija još se nije oglasila.

Kako je javio radio “Kontakt plus” iz Kosovske Mitrovice, Pantić, međutim, nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih birača zbog čega će biti organizovan drugi krug izbora za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice 1. decembra u koji ide i kandidat Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović

Inače, na ponovljenim izborima na tri biračka mjesta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, koji su održani juče, glasao je 5.231 birać, što je 22,38 odsto. Prebrojavanje glasova počelo je sinoć, a glasovi se broje u Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju, od kada su listići stigli na to mjesto što je bilo sinoć, nešto prije ponoći. Centralna izborna komisija najavila je da će preliminarne rezultate saopštiti danas.

Prebrojavanje je počelo pošto su iz vozila OEBS-a u Centar unijete sve glasačke kutije i izborni materijal. Kako je saopštila Centralna izborna komisija, u tri izborna centra u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici danas je glas predala 5.231 osoba, što je 22,38 odsto. Među predatim glasovima je 997 takozvanih uslovnih glasova.

Centralna izborna komisija donijela je prethodno sinoć odluku da se prebrojavanje ne vrši na glasačkim mjestima, već u Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Prije glasačkih listića, autobusom su u Centar za prebrojavanje glasova prebačeni članovi izbornih odbora koji prisustvuju prebrojavanju glasova.

Predsjednica CIK Valjdete Daka navela je ranije sinoć da će brojanje glasova biti u skladu sa svim zakonskim procedurama, a da objavljivanje rezultata zavisi od brzine brojanja glasova, i da će, čim taj posao bude završen, obavijestiti javnost. Ona je ocijenila kao veoma uspješno glasanje na ponovljenim izborima u tri biračka centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo rekao je sinoć po zatvaranju biračkih mjesta da je odluka o prebrojavanju glasova u Centru za prebrojavanje donijeta pod pritiskom OEBS-a, bez nekoliko članova CIK-a.

“Bez ikakvog razloga se baca sumnja na jedan proces koji je bio apsolutno čist i ispravan do ovog trenutka. Do 19.00 časova nikakvih neregularnosti nije bilo. Od 19.00 časova kada je OEBS počeo da obavlja svoje radnje od tog trenutka su počele sporne radnje koje će sigurno ispratiti proces do kraja”, ocijenio je Rikalo zamolivši medije da odu u centar i isprate šta se dešava.

On je prethodno optužio da OEBS pokušava, kako je rekao, prljavim radnjama, da potpuno obesmisli ponovljene izbore u tri izborna centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

/RTS, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender