Preminuo Ljubo Vračarević, legendarni osnivač i majstor realnog aikidoa

Preminuo Ljubo Vračarević, legendarni osnivač i majstor realnog aikidoa

Preminuo Ljubo Vračarević, legendarni osnivač i majstor realnog aikidoa

Otac i majstor realnog aikidoa Ljubomir Ljuba Vračarević (67) preminuo je noćas nakon duže i teške bolesti, saznaje alo.rs.

Vračarević je tvorac borbene veštine realni aikido i na Zvezdari je imao Svjetski centar realnog aikidoa. Bio je vlasnik crnog pojasa 10. dan. Radio je u obezbjeđenju Moamera Gadafija, trenirao je ruske specijalce i jedan je od najcjenjenijih majstora borilačkih veština u svijetu.

Vračarević je postao majstor aikidoa 1971. godine. Tokom svog prvog boravka u Japanu vježbao u Hombo dođou kod Kišomaru Uješibe, 10. Dan, sina osnivača Aikidoa Moriheji Uješibe.

Poštujući dostignuća japanskih majstora, izgrađuje svoj stil primeren mentalitetu, konstituciji i tradiciji ljudi podneblja sa kog potiče.

Rad sa policijom i specijalnim jedinicama vojske, podstakao ga je da razvija svoj stil u pravcu praktične primjene, stalno ga nadograđujući.

Tokom drugog boravka u Tokiju 1993. godine i vježbanja u Jošinkan dođou, školi majstora Gozo Šiode 10. Dan, uviđa ispravnost svog shvatanja aikidoa.

Međunarodnu reputaciju majstor Vračarević izgradio je obučavajući jedinice policije, vojske,službi obezbjeđenja, kao i tjelohranitelje više državnika.

U toku svoje karijere održao je više od 250 seminara širom svijeta. Kroz klubove realnog aikidoa do sada je prošlo više od 130 000 učenika. Oblast obučavanja kojoj pridaje veliku pažnju je rad sa djecom od 5 do 12 godina. Autor je 12 knjiga o realnom aikidou i samoodbrani.

Majstor Vračarević je bio i instruktor u IBSSA, profesor na Visokoj školi za sport u Beogradu, bio je redovan član Ruske akademije nauka o Zemlji i Internacionalne akademije za nacionalnu bezbjednost.

Takođe je bio nosilac drugih međunarodnih priznanja: Tehnički Direktor Ruske Asocijacije za Realni Aikido, član Evro-Azijskog Kjokušinkai Komiteta, Počasni predsjednik Vušu Federacije oblast Šenuang – Kina, Počasni član MMA.

Međunarodna akademija za pitanja nacionalne bezbjednosti Rusije, dodijelila mu je čin general-lajtant.

U SAD 2002. godine izabran je za člana United States Martial Arts Hall of Fame.

Na ceremoniji kuće slavnih United States Martial Arts Hall of Fame 9. avgusta 2003. Ljubomiru Vračareviću je dodeljeno najveće zvanje u borilačkim vještinama: Crni pojas 10. Dan-Soke kao tvorcu stila Realni aikido.

Realni aikido je uvršćen u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska vještina. Majstor Vračarević je 2007. godine u Beogradu osnovao Evropsku kuću slavnih za borilačke vještine i sportove.
(Alo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender