24. 10. 2021.
Pripreme za SP u Kataru: Građevinske radnike tretiraju kao stoku (FOTO)

Pripreme za SP u Kataru: Građevinske radnike tretiraju kao stoku (FOTO)

Pripreme za SP u Kataru: Građevinske radnike tretiraju kao stoku (FOTO)

Građevinske firme u Kataru zloupotrebljavaju radnike migrante, zaposlene na projektima vezanim za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine i “tretiraju ih kao stoku” navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Katar_radnici 1

Katar će 2022. godine biti domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva, a Amnesti je pozvao Svjetsku fudbalsku federaciju da sarađuje sa vlastima u Kataru, kako bi se iskorijenila zloupotreba radnika, koju uglavnom dolaze iz Južne Azije.

Katar_radnici 2

“Naša saznanja pokazuju zabrinjavajući nivo eksploatacije radnika u građevinskom sektoru u Kataru. Dužnost Fife je da pošalje jasnu, javnu poruku da neće tolerisati zloupotrebu ljudskih prava na građevinskim projektima vezanim za Svjetsko fudbalsko prvenstvo”, navodi se u saopštenju.

Katar_radnici 3

Amnesti je naveo da je prošlog oktobra i u martu ove godine razgovarano sa migrantima koji rade u građevinskoj industriji i da su održani sastanci sa predstavnicima 22 građevinske firme i predstavnicima vlade.

U izvještaju se navodi da zloupotrebe obuhvataju “neisplaćivanje zarada, teške i opasne uslove za rad i šokantne uslove smještaja”.

A labourer eats his lunch at a construction site in Doha

“Nedopustivo je da se u jednoj veoma bogatoj zemlji nemilosrdno eskploatiše toliki broj radnika migranata, koji su ostavljeni bez plate i bore se da prežive. Poslodavci u Kataru su pokazali užasnu nebrigu za osnovna ljudska prava radnika migranata”, dodaje se u saopštenju.

Fifa je u svom saopštenju navela da je poštovanje ljudskih prava dio svih njenih aktivnosti.

A labourer works at a construction site in Doha

“Cilj Fife je da zemlje domaćini svjetskih prvenstava obezbijede zdrave, bezbjedne i dostajanstvene uslove za rad svim radnicima – državljanima i strancima, uključujući i građevinske radnike, koji učestvuju u pripremi takmičenja”, navodi se u saopštenju Fife.

Spekuliše se da je više od 70 radnika migranata, najviše iz Nepala, poginulo na gradilištima do sada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender