16. 10. 2021.
Srbija: Radnici došli da isključe struju dužniku, a završili kao njegovi taoci

Srbija: Radnici došli da isključe struju dužniku, a završili kao njegovi taoci

Srbija: Radnici došli da isključe struju dužniku, a završili kao njegovi taoci

Ekipa električara vranjske Elektrodistribucije, koju su činili Zoran Novković i Slađan Marković, zaputila se u Veliki Trnovac da isječe struju Albancu koji duguje veliku sumu.

Umjesto da isključe struju, završili su kao taoci, a oslobodila ih je policija. Kada su ušli u dvorište da bi isključili struju, njih je vlasnik kuće tu zaključao.

Električari koji isključuju struju zbog dugova odlaze i tamo gdje Žandarmerija i policija nerado ili gotovo nikako ne idu – u albansko selo Veliki Trnovac nadomak Bujanovca, poznato kao jedan od glavnih centara za trgovinu drogom i ljudima.

– Pretio nam je na albanskom jeziku, a tek poneku reč prozborio je na lošem srpskom – pričaju Zoran Novković i Slađan Marković.

Njih dvojica su i dalje uznemireni i uplašeni. Kako kažu, plaše se za bezbjednost jer i dalje moraju da idu po tom kraju i da sjeku struju, pa ne žele da otkrivaju više detalja o svom zarobljeništvu.

– Jedva su stupili u kontakt s nama u Vranju, pa smo javili policiji. Tek kada je stigla policija, oslobođeni su – kaže direktor vranjske Elektrodistribucije Zoran Knežević.

Policija inače nerado zalazi u ovo mjesto iako tamo postoji policijski punkt.
Mještani Velikog Trnovca trenutno duguju više od 140 miliona dinara: svaka porodica u prosjeku je dužna po 100.000 dinara jer u selu ima oko 1.400 registrovanih strujomera.

Koliko ima nelegalnih priključaka na struju, niko ne zna, ali se, prema procenama Elektrodistribucije, u tom kraju ukrade dvije trećine potrošene struje.

Najviše nelegalne potrošnje je u albanskim selima Veliki Trnovac, Lučane, Končulj, Dobrosin…

– Struju najviše kradu oni koji se na prenosnu mrežu ilegalno priključuju. Krađa se lako uoči kada se uporedi količina struje koja je došla do trafostanice u selu s fakturama svakog domaćinstva. Na našem konzumnom području čak 67 odsto struje se ukrade. Mnogi Srbi i Albanci troše struju i ne plaćaju – kaže Knežević.
(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender