24. 10. 2021.

Stanarima dosadio “betonski život”

Oni kažu da u Aleji, koju su u šali nazvali “betonvil”, nema dovoljno prostora za igru, drveća i trave.

– Zapravo, riječ je o kockama s travom koje su uokvirene betonom. Poneko ispred zgrade posadi drveće ili cvijeće, i to je sve. Iako sam zadovoljan stanom, naselje je dosta nehumano za život i park, igrališta i zelenilo su preko potrebni – kaže jedan od stanara Aleje centar.

I Slavko Bošnjak primjećuje nedostatak zelenih površina i mnogo asfalta i betona u odnosu na područje kod Zelenog mosta, gdje je živio.

Loš urbanizam

– Ovde se, prilikom gradnje, izgleda išlo više na zaradu, iako je sve moglo da se odradi kako treba – navodi ovaj penzioner.

Manjak zelenila i igrališta iritira i dječake koji u naselju igraju fudbal, a njihovu želju bu naredne godine mogla da ispuni gradska uprava.

Po programu za 2014. godinu gradu smo poslali prioritete među kojima je izgradnja igrališta za djecu u AC, koja ima oko 7.000 stanovnika – kaže Drago Dragić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Borik II.

Za to vrijeme, stručnjaci skreću pažnju na prilično loše urbanističko i arhitektonsko rješenje AC, iako se radi o vjerovatno najatraktivnijoj lokaciji u gradu na Vrbasu.

– Nigdje nema parka, drveta i dječijeg igrališta, a za sve su zaslužni arhitekti, urbanisti i investitor.

Oni su prvenstveno gledali profit, a budući stanari se, po svemu sudeći, nisu ništa pitali. U Banjaluci su se prije 40-50 godina gradile ljepše i bolje zgrade. Humanije je građen Borik – kaže Nikica Mandić, inženjer arhitekture iz Banjaluke.

I Branko Vukojević tvrdi da su u Banjalučkom polju načičkane zgrade i beton, a nigdje drveta.

– Sve je previše sabijeno, prolazi su uski, pa i običan kombi može da zakrči saobraćaj. Radi se o lošem urbanizmu, a arhitektonski to je najjeftinija moguća gradnja – ističe ovaj arhitekta.

Paušalne ocjene

S druge strane, u građevinskom preduzeću “Krajina” ne žele komentarisati “paušalne i vrlo neargumentovane ocjene”, ali kažu da ne stoji tvrdnja da se radi o “najjeftinijoj mogućoj gradnji”.

– Ovaj stambeno-poslovni blok (SPB) je opremljen novom infrastrukturom, ispoštovani su svi važeći standardi građenja i ugrađeni su najkvalitetniji materijali, što je jednostavno provjeriti i što naše objekte čini najkvalitetnijima ove vrste.

Ono što naše sadašnje i buduće kupce čini sigurnim kod kupovine kod nas jeste upravo stabilna, sigurna i kvalitetna gradnja, projektovani stanovi u kojima je ugodan boravak u svakom pogledu, kupljen stan sa stvarnom površinom koju kupac plaća, kao i dugogodišnje iskustvo u projektovanju i građenju – ističe Milica Pivašević, inženjer građevine i direktor Projektnog biroa “Krajine” i dodaje:

– Naselje AC se realizuje u skladu sa Regulacionim planom (RP) i Urbanističkim projektom iz 1996., koji je usvojila Skupština grada te Urbanističko-tehničkim uslovima, koji proističu iz navedene dokumentacije i tehničkom dokumentacijom izrađenom u skladu sa tim.

Urbanistička dokumentacija je urađena bez bilo kakvog uticaja investitora koji realizuje izgradnju naselja, a prije usvajanja RP, svi zainteresovani su imali priliku da dostave primjedbe u toku javnog uvida plana. Dakle, urbanistička i tehnička dokumentacija je prošla sve zakonske procedure.

Predviđeno igralište, škola, vrtić i dvorana

Iz “Krajine” ističu da su u neposrednom okruženju ovog SPB park “Mladen Stojanović”, “Akvana”, sportski tereni, što su urbanisti i te kako imali u vidu radeći RP ovog područja.

– U bloku su predviđene škola, sportska dvorana, igralište i vrtić, a bitno će upotpuniti sadržaj naselja. Kao investititoru, nama je jako bitno mišljenje stanara i spremni smo sve učiniti da doprinesemo njihovom kvalitetnijem životu, što podrazumjeva razmatranje i realizaciju konkretnih prijedloga, naravno u granicama naših mogućnosti – kažu u ovom preduzeću.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender