25. 10. 2021.

Alkohol – glavna tinejdžerska zabava

“Sve više tinejdžera pretjerano konzumira alkoholna pića, a nerijetko svoju prvu čašicu alkohola popiju sa 12 godina starosti. Alarmantno je da već sa 18 godina postaju alkoholičari”, rekla je dr Nera Zivlak-Radulović terapijski rukovodilac Kluba liječenih alkoholičara.

“Takvi pacijenti počinju da piju već sa 12 godina. Oni već do 18. godine imaju razvijen sindrom zavisnosti. Nekada su u klub dolazili sa 40 godina, a danas dolaze i mlađi od 20 godina”, rekla je Zivlak-Radulović.

Dodala je da je ovo potvrdilo i istraživanje rađeno na tri banjalučka fakulteta.

“Od 150 učesnika u ovom istraživanju imali smo dvoje sa razvijenim sindromom zavisnosti od alkohola. Ako se zapitate šta će biti sa njihovim mozgom za idućih pet godina, sigurno je da će takve osobe postati invalidi. Žalosno je što su to mladi ljudi sa prve godine fakulteta”, potvrdila je dr Zivlak-Radulović.

Dodala je da je veliki problem i labav stav društvene zajednice kada je konzumacija alkohola u pitanju, jer se u našem društvu smatra prihvatljivim konzumiranje koje čašice više.

Da mladi pretjerano konzumiraju alkohol potvrdili su i u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Banjaluka, gdje je u toku godine od zavisnosti liječeno 214 pacijenata, od kojih 20 odsto čine pacijenti mlađi od 30 godina.

“Najveći broj zavisnika koji dolaze na kliniku je starosne dobi između 30 i 40 godina, ali dolaze i mlađi. Većina ih dolazi kada im strada zdravlje i kada su narušeni porodični odnosi”, rekla je portparol Kliničkog centra Banjaluka Nataša Štrkić.

Ona je dodala da su u Kliničkom centru Banjaluka nedavno imali pacijenta od 25 godina, koji je došao sa teškim oštećenjima na mozgu. Ovo potvrđuje činjenica da u Klubu liječenih alkoholičara uvijek imaju jedno do dvoje pacijenata mlađih od 20 godina.

Dvadesettrogodišnji Banjalučanin Dario B. kaže da je sa konzumiranjem alkohola počeo u pubertetu.

“Počeo sam da pijem sa drugarima da bih se uklopio u društvo. Kasnije je to postala navika, pa zavisnost. U Klub liječenih alkoholičara sam se javio kad su počele zdravstvene tegobe. Već dvije godine nisam okusio alkohol, jer želim da “raskrstim” sa alkoholom”, rekao je Dario.

Klub liječenih alkoholičara

Klub liječenih alkoholičara trenutno broji 26 članova. Najmlađi član je imao samo 16 godina.

“Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, program rehabilitacije treba da traje od tri do pet godina, ali u klubu imaju i članove koji apstiniraju još od 2006. godine. Procenat izlječenja je od 70 do 80 odsto, ukoliko se terapija pravilno primjenjuje”, rekla je dr Zivlak-Radulović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender