28. 10. 2021.

Dječija nedjelja: Razvodi ostavljaju velike posljedice na djecu

BiH je u 2011. godini u odnosu na 2010. godinu za 40 odsto povećan broj razvoda brakova, rekao je predstavnik organizacije “Spasimo djecu” Ahmet Pjano.

Pjano je na prezentaciji Specijalnog izvještaja “Djeca u konfliktnim razvodima” naglasio da se u Republici Srpskoj razvede svaki šesti, a u Federaciji BiH svaki 10. brak i dodao da svaki razvod ostavi velike posljedice na djecu, jer su oni “oružje koje se koristi protiv druge strane”.

Šef Odjeljenja za praćenje prava djece pri instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH Aleksandra Marin – Diklić istakla je da je prilikom izrade izvještaja ustanovljeno da postojeća zakonska i stručna rješenja ne obezbjeđuju zaštitu djece i njihovih prava, na primjer, kada je jedan roditelj istrajan u namjeri da drugog isključi iz djetetovog života.

Ona je naglasila da se najveći broj žalbi građana instituciji Ombudsmana BiH odnosi na prava djece u takozvanim konfliktnim razvodima, koji djecu dovode u nepovoljnu situaciju.

“Za svako dijete razvod braka njegovih roditelja veoma je stresno iskustvo, a često smo svjedoci da roditelji svojim ponašanjem djeci dodatno otežavaju proživljavanje tog iskustva”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, ombudsmani BiH radeći na ovom izvještaju željeli su da podstaknu institucije i stručnjake koji su uključeni u zaštitu prava djeteta u slučajevima razvoda braka roditelja, na bolju međusobnu povezanost i saradnju, te na razmišljanje kako pronaći efikasnije mehanizme zaštite prava djece.

Specijalni izvještaj je predstavljen povodom 20. novembra, Dana djeteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender