19. 10. 2021.
Nisu tražene obustave istrage

MUP Srpske nastavlja obračun sa kriminalom

Suspendovani inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti Srđan Radulović, Ognjen Stijak i Marko Kovačević, iza rešetaka će provesti još dva mjeseca koliko im je Okružni sud i produžio pritvor. Bude li podignuta optužnica, ključni dokaz, saznajemo, biće presretnuti razgovori inspektora i dilera droge. Pred tužiocem je više od 1000 stranica telefonskih razgovora, koje bi trebalo da sasluša do polovine januara naredne godine. Istraga bi mogla da odvede i do novih imena inspektora.

“Јa sam mu dao čvrsta uvjeravanja da ću tražiti da se u ovom konkretnom slučaju ide do kraja bez obzira o kojim ljudima i kolikom se lancu radilo.Koliko će biti inspektora i eventualno nekih rukovodilaca, to je do tužioca”, kaže Radislav Јovičić, ministar unutrašnjih poslova,

Za to vrijeme specijalni tužilac Slobodan Ćelić trebalo bi da sasluša oko 270 svjedoka i analizira 135 prijava. Nezvanično, inspektori su u Banjaluci i okolini imali razrađenu mrežu narko-dilera. Droga se prodavala i pred školama. Ministar Јovićić kaže da MUP na ovome neće stati. Policija i tužilaštvo rade i na slučaju inspektora koji se sumnjiče da su povezani sa grupom zelenaša kojom je rukovodio Branislav Smiljanić.

“Iščitani su svi predmeti koji su radili određeni inspektori kada je u pitanju Smiljanić i zelenašenje. Mi smo došli do određenih saznanja i zajedno sa Okružnim tužilaštvom radimo na rasvjetljavanju, dodaje Јovičić.

Tek formirana Služba za borbu protiv kriminala i korupcije već je saslušala neke inspektore. NJihovi iskazi biće dostavljeni Okružnom tužilaštvu u Banjaluci koji bi trebalo da odluči o daljnjem procesuitanju inspektora. Bude li sudskog epiloga, ovo će, zaisgurno biti obrazac i za druge institucije u borbi protiv kriminala.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender