20. 10. 2021.
Nastava ili zatvaranje škole?

Mutabdžija: 100 hiljada KM za naše studente u inostranstvu i inostrane studente kod nas

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je Vlada Srpske obezbijedila grant od 110.000 KM namijenjen boravku studenata u inostranstvu i dolasku studenata iz centralne i istočne Evrope u BiH, odnosno Republiku Srpsku.

“Mi smo spremni i da idemo sa povećanjem ovog iznosa, a usvojili smo i pravilnik o sufinasiranju međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja koji olakšava ovaj proces”, naveo je Mutabdžija u Sarajevu nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji CEEPUS tri programa za BiH, koji se odnosi na povezivanje naučno-istraživačkih oblasti, te razvoj akademske saradnje.

On je dodao da je maksimalno pojednostavljena procedura isplate ovih stipendija, tako da se do 10 dana u mjesecu stipendije isplaćuju direktno osobi koja je došla u BiH.

“Imamo veoma pozitivna iskustva i zahtjeve sa naša dva univerziteta da se poveća iznos stipendija kako bi omogućili što većem broju studenata i akademskog osoblja da ode u zemlje okruženja i tako unapredimo kvalitet nastave na našim univerzitetima. Tako ćemo brže ući u brže u evropski prostor visokog obrazovanja”, naveo je Mutabdžija.

Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić rekao je da će nastavnici i profesori imati koristi od programa CEEPUS.

On je izrazio zadovoljstvo što je Federacija BiH dio ovog programa i što Ministarstvo može pomoći da se on finansijski realizuje.

Mašić je izrazio nadu da će uskoro ukupan broj stipendija biti povećan.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministri obrazovanja Republike Srpske Goran Mutabdžija i Federacije BiH Damir Mašić, te predstavnici osam javnih univerziteta potpisali su danas Ugovor o realizaciji CEEPUS tri programa za BiH, koji se odnosi na povezivanje naučno-istraživačkih oblasti, te razvoj akademske saradnje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender