19. 10. 2021.
Ni marka za domove zdravlja

Ni marka za domove zdravlja

Ni marka za domove zdravlja

“Po Zakonu o sistemu javnih službi, kao osnivači moraju da obezbijede uslove za rad, aparate, instrumente itd. Međutim, lokalne zajednice imaju problema kao i svi osnivači jer nema sredstava”, kazali su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prema informacijama iz lokalnih zajednica u prvih devet mjeseci ove godine, opštine Istočna Ilidža, Krupa na Uni, Ljubinje, Mrkonjić Grad, Nevesinje i Čelinac nisu izdvojili ni marku za finansiranje domova zdravlja čiji su osnivači.

Ostale opštine i gradovi u RS domovima zdravlja na svojoj teritoriji doznačili su od 1.000 KM, koliko je izdvojio Istočni Stari grad, pa do 735.000 KM, koliko je izdvojila gradska uprava u Banjaluci.

Poslije Banjaluke, najviše novca za finansiranje rada doma zdravlja na svojoj teritoriji izdvaja Bijeljina, koja je od planiranih 320.000 KM u prvih devet mjeseci isplatila 186.100 KM, zatim grad Trebinje, koji je u prvih devet mjeseci ove godine izdvojio 120.000 KM od ukupno planiranih 300.000 KM, ili 0,5 odsto od ukupnog budžeta opštine.

Izdvajanja za rad domova zdravlja u odnosu na budžet opštine kreću se od 0,03 odsto, što je slučaj sa opštinom Laktaši, pa do šest odsto, koliko su davanja opštine Istočni Drvar, koja je u prvih devet mjeseci ove godine za rad svog doma zdravlja isplatila više od 33.000 KM.

“Zakonom je pokušano da lokalne zajednice izdvajaju pet odsto svojih sredstava za zdravstvenu zaštitu, pa je to smanjeno na tri odsto i na kraju je izbačeno iz teksta jer je Savez opština i gradova RS bio protiv toga”, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kaže da lokalne zajednice kao osnivači treba da planiraju sredstva za zdravstvenu zaštitu i domove zdravlja, ali da finansijska situcija u većini opština to ne omogućava.

“Procentualno trebalo bi izdvajati više, ali pitanje je da li budžeti lokalnih zajednica to mogu da izdrže”, kaže Mićić.

U ovom savezu kažu da se kroz razne zakone sve više nadležnosti i obaveza prebacuje na lokalne zajednice, ali da niko ne nudi rješenja i stvara nove izvore finansiranja.

“To pitanje je stalno otvoreno. Pokušavamo da sa Vladom RS u planiranju budžeta obezbijedimo neka sredstva za obezbjeđivanje osnivačkih prava kada su u pitanju tekuće i investiciono održavanje i nabavka opreme, ali koliko ćemo uspjeti u tome s obzirom na budžet, to je pitanje i za ministra finansija i za cijelu Vladu RS”, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iz ovog ministarstva ranije su upozorili da iz godine u godinu lokalne zajednice sve manje novca doznačavaju domovima zdravlja, u kojima je sve više zaposlenih.

U 2011. godini lokalne zajednice u RS ukupno su izdvojile 2,6 miliona KM, ili 0,5 odsto u odnosu na finansijki plan Fonda zdravstvenog osiguranja, dok je to prošle godine bilo 0,47 odsto u odnosu na plan ili svega 2,5 miliona KM.

Zaključno s prošlom godinom, u domovima zdravlja širom RS radila su 5.593 radnika, što je za 1.112 radnike više u odnosu na podatke Fonda zdravstvenog osiguranja i standarda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Najviše izdvojili

Banjaluka     735.398,31 KM

Bijeljina        320.000 KM

Trebinje       300.000 KM

Gradiška      186.000 KM

Modriča       90.000 KM

Najmanje izdvojili

Istočni Stari grad   1.000 KM

Kneževo                2.000 KM

Berkovići               2.096 KM

Osmaci                           3.416 KM

Novo Goražde       3.700 KM

Nisu ništa izdvojili

Istočna Ilidža

Krupa na Uni

Ljubinje

Mrkonjić Grad

Nevesinje

U odnosu na budžet najviše izdvajaju

Istočni Drvar 6%

Petrovac      2,19%

Šekovići      2%

Vlasenica     1,7%

Modriča       1,51%

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender