21. 10. 2021.

Pogoršava se položaj Srba u Hrvatskoj

Šef Kancelarije Slavka Drašković rekla je da su učesnici sastanka ocijenili da je problema sve više i da još stoje ona pitanja za koja se mislilo da su riješena, a otvaraju se neka nova, poput pitanja jezika i ćiriličnog pisma.

“Uopšte, situacija u Hrvatskoj u odnosu na Srbe se pogoršava i naravno da nismo mogli da izbegnemo ni da razgovaramo o tome šta se desilo juče u Vukovaru, što pokazuje da su problemi eskalirali”, rekla je Draškovićeva novinarima nakon sastanka.

Ona je istakla da su se u Vukovaru juče pokazale dvije Hrvatske – jedna koja pokušava da uspostavi i ostvari prava nacionalnih manjina i druga koja uporno nastoji da se zakoni koji garantuju neka osnovna prava mijenjaju.

“Veći deo Srba je otišao juče iz grada zbog toga što nisu znali šta da očekuju. Napustili su grad zbog velikih tenzija”, rekla je Draškovićeva, navodeći da je u jednom od okolnih sela na srpskoj crkvi napisano slovo “U”.

Ona je podsjetila da je na sastanku bilo riječi o temama koje se tiču izbjeglih i prognanih, stanarskih prava, te novog zakona koji se sprema o prebivalištu u Hrvatskoj, koji može da predstavlja veliki problem.

“Najpreče je da se zaustavi ova hitna situacija, nasilje i hajka, ali to ne sme da nas stopira da se rešavaju i sva druga pitanja”, rekla je Draškovićeva.

Narodni poslanik i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelovao je da EU, Savjet Evrope i druge međunarodne organizacije javno osude antisrpsku kampanju koja već mjesecima traje u Hrvatskoj.

On je rekao da stotine prognanih Srba iz Hrvatske i brojni drugi oštećeni građani traže da se konačno, 18 godina od završetka rata, riješe njihovi brojni problemi.

“Tražimo da se u praksi, a ne samo deklarativno, poštuje nacionalni i kulturni identitet Srba u Hrvatskoj”, rekao je Linta i pozvao Vladu Srbije da pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske.

On je pozvao Vladu Hrvatske da provede Ustav i Zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje dvojezičnost, proporcionalnu zastupljenost Srba u organima državne uprave, policiji i pravosuđu, te da ukloni sve diskriminatorske odredbe u nizu zakona koje su protiv ostvarivanja prava Srba u Hrvatskoj i izbjeglih Srba.

Zamjenik predsjednika SNV Saša Milošević rekao je da će Deklaracija, koju je nedavno usvojila Skupština SNV, biti upućena vladama Srbije i Hrvatske, ali i međunarodnoj zajednici.

“Govorili smo i o dešavanjima koje se poslednjih nedelja i meseci ubrzavaju u Hrvatskoj. Imamo povišen stepen govora mržnje, javlja se izvesna strepnja među Srbima”, rekao je Milošević.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender