19. 10. 2021.
Predrag Simić: Dejtonska BiH je najmanje loše rješenje

Predrag Simić: Dejtonska BiH je najmanje loše rješenje

Predrag Simić: Dejtonska BiH je najmanje loše rješenje

Analitičar Predrag Simić ocjenjuje da je dejtonska BiH ušla u “punoljetstvo” i da će vjerovatno dočekati i “penziju” upravo u ovom statusu.
Simić, koji je i profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka /FPN/, ističe za Srnu da u ovim trenutku dejtonska BiH, koju malo ko želi u ovom obliku, izgleda kao najmanje loše rješenje od svega onoga što bi je zamijenilo.

“Mi smo odavno prestali da postavljamo pitanje – šta je najbolje za BiH, i u ovom trenutku tražimo ono rešenje koje je održivo”, rekao je Simić povodom 18 godina od pospisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ako je prethodih godina i bilo nekih očekivanja da će se nešto promijeniti, navodi Simić, najnovija zbivanja u okruženju ne ukazuju da će se BiH naći u nekom povoljnijem okruženju, smatra on.

Simić podsjeća da je Hrvatska ušla u EU, ali da to nije donijelo neke velike promjene, dok Srbija prolazi kroz svoje mijene u vezi sa pitanjem Kosova.

“Treba čestitati BiH 18-ti dejtonski rođendan. Kada je 1995. godine napravljen sporazum, malo je koga zadovoljio, pa ni danas ne zadovoljava mnoge, ali u suštini pokazao se kao jedino rešenje”, navodi Simić.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je u jednoj stvari ima neosporan uspjeh – u BiH niko poslije 12. decembra 1995. godine, kada je u Parizu zvanično i potpisan, nije poginuo u ratnim dejstvima, i to je ono što je najveći domet ovog sporazuma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender