20. 10. 2021.
SAD objavile nova tajna dokumenta

SAD objavile nova tajna dokumenta

SAD objavile nova tajna dokumenta

Vlada predsjednika Baraka Obame objavila je sinoć više od 1.000 stranica dokumenata o kontroverznom programu Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima svakog Amerikanca u posljednjih sedam godina.

Prema obljavljenim sudskim dokumentima iz 2009, poslije više uvjeravanja NSA da će poštovati propise suda, agencija je priznala da je prikupljala materijal na neodgovarajući način i obećala da će uvesti dodatne bezbjednosne mjere da spriječi ponavljanje sličnih postupaka.

Obamina vlada objavila je sinoć te jako cenzurisane dokumente u okviru tekuće tužbe kojom se dovodi u pitanje ustavnost vladinog prikupljanja telefonskih podataka. Bijela kuća navodi da su te procedure bile neophodne u borbi protiv terorizma.

Dokumenti sinoć objavljeni toliko su bili jako cenzurisani da je zacrnjeno i jedno od dva opravdanja vlade zašto ima prava da pregleda telefonske podatke američkih građana.

Kako navodi agencija AP, ovo objavljivanje dokumenata pokazuje vladine napore da zadrži svoje pravno ovlašćenje da prikuplja telefonske podatke Amerikanaca uprkos protivljenju Kongresa.

Sadašnja administracija suočena je sa sve većim pritiskom da otkrije detalje o vladinim programom nadzora u zemlji, od kada je bivši saradnik NSA Edvard Snouden objavio dokumenta koja pokazuju obiman program špijuniranja koji NSA sprovodi u zemlji i širom svijeta, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender