25. 10. 2021.
Soči: Srpski radnici zarobljeni u kući

Soči: Srpski radnici zarobljeni u kući

Soči: Srpski radnici zarobljeni u kući

Poslodavac ih drži bez papira, spavaju na daskama u iznajmljenoj kući u Ulici Učenicaskaja 14, od avgusta su dobili jednu platu, pišu Večernje novosti.

Svaki put kad neko od njih ode do gradilišta, gdje imaju besplatan obrok, bude uhapšen, jer srpski građevinci nemaju nikakve papire.

“U ponedjeljak su uhapšena trojica, prije dva dana petorica… I ono malo para što smo do sada uspjeli da naplatimo otišlo je na kazne”, kaže jedan od radnika Zdravko Lovrić.

Među njima ima armirača, tesara, dva električara i dva stolara. Na granicu prema Abhaziji stigli su iz Smedereva, Bača, Leskovca, Obrenovca, Pivnice, Kulpina, Banje Koviljače, Sremske Mitrovice i Vranja. Posao su našli preko nekog niškog preduzimača, koji je angažovao radnike za firmu “Novi gorod” iz Sočija. Prva grupa je otputovala u junu, druga u avgustu.

Otišli su sa turističkim vizama. Većina kod kuće nije imala posao.

“Radili smo na izgradnji višespratnica za Željeznicu Rusije. Do sada smo dobili samo avgustovsku platu i na 20 dana akontaciju po 1.000 rubalja, što je dvadesetak evra! Kada smo došli, rečeno nam je da ćemo raditi na malim visinama. Sada traže da bez zaštitne opreme, bez skela, samo viseći na užadima, radimo na 13. i 14. spratu”, kaže Lovrić.

Od obećanih papira do danas nije bilo ništa, pa su sve vrijeme radili na crno i Rusi su mogli da ih deportuju svakog časa. Pobunili su se prije nekoliko dana, kada je na susjednoj zgradi poginuo jedan radnik.

“Tražili smo da idemo kući, ali su nam poslodavci rekli da kući nećemo do aprila! Živimo u očajnim uslovima, spavamo bukvalno na daskama. Hranu smo imali obezbeđenu, ali sad nam ni to ne vredi jer nas policija lovi po ulicama kad izađemo. Kada smo stupili u štrajk, poslodavac nam je to i rekao – da ćemo biti hapšeni, da nećemo dobiti plate, da ćemo ostati bez obroka”, žali se Lovrić.

Ovih 27 srpskih radnika nisu jedini koji su nagrabusili u blizini Sočija. Što su Olimpijske igre bliže, građevinskim preduzimačima je potrebno sve više radnika, a većina dolazi iz inostranstva i radi na crno.

Prema izvorima iz Rusije, prošle nedjelje se iz Sočija u Srbiju vratilo pedesetak nezadovoljnika. Procjenjuje se da u ovoj zemlji radi oko 20.000 srpskih državljana.

Problema sa firmom “Novi gorod” Nenada Lukića bilo je i prošle i pretprošle godine. O tome su pisale i Novosti, kojima su se u više navrata obraćali radnici, tvrdeći da su prevareni, da rade u nehumanim uslovima i bez primanja.

Sa srpskim radnicima već je stupila u kontakt “Astra”, koja pomaže žrtvama trgovine ljudima, i diplomatski predstavnici Srbije u Rusiji, ali oni ne mogu da natjeraju poslodavce da ih isplate, pišu Novosti. Poseban problem je što iza mnogih sličnih prevara stoje podizvođači nekih velikih domaćih preduzeća.

Obaviješten i MUP

NA „Astrin“ SOS telefon javljali su se u više navrata domaći radnici koji su radili u Rusiji, žaleći se na radnu eksploataciju. O svim saznanjima „Astra“ je obavijestila Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i MUP, kao i Konzularno odjeljenje Srbije u Moskvi, tamošnji sindikat i međunarodne organizacije rada. Svaka šesta žrtva koja se obrati ovoj organizaciji je žrtva radne eksploatacije.

Izvor: Novosti.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender