28. 10. 2021.
Žene vladaju fakultetima

Žene vladaju fakultetima

Žene vladaju fakultetima

Prema njihovim navodima, u školskoj 2012/2013. godini na visokoškolske ustanove upisano je 46.945 akademaca, od čega je 55 odsto pripadnica nježnijeg pola.

Kada se posmatra polna struktura upisanih studenata prema ciklusima studija, ističu iz RZS-a, na prvom ciklusu i na specijalističkom studiju veća je zastupljenost žena, na magistarskim studijima polna zastupljenost je približna, dok na trećem ciklusu studija dvije petine upisanih čine žene.

Podaci Zavoda pokazuju da se najveći broj studenata odlučuje za studijske programe iz oblasti društvenih nauka, kao što su ekonomija, pravo, psihologija i sociologija.

Prema statistikama, muškarci prednjače u oblastima inženjerstva, proizvodne tehnologije, građevinarstva, poljoprivrede i veterinarstva.

Kada je riječ o samoj završnici studiranja, odnosno diplomiranju, prema statističkim podacima i tu takođe dominiraju studentkinje u odnosu na svoje muške kolege. Tako je, prema tim podacima, u prošloj godini diplomu steklo 4.399 žena i 3.082 muškarca.

Drago Branković, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kaže da je teško objasniti zbog čega se muškarci sve manje odlučuju za ovaj poziv, jer nikada nije rađeno istraživanje na tu temu.

“Svi pozivi na ovom fakultetu su otvoreni za muškarce i žene, međutim primjetno je da se više djevojaka odlučuje za pedagoški fakultet”, rekao je Branković.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu Banjalučkog univerziteta, istakao je da je normalna pojava da žene prednjače u oblasti društvenih nauka jer su to ipak ženska zanimanja.

“Smjerovi poput sociologije, psihologije ili profesora razredne nastave su više ženska zanimanja, dok industrija ili građevinarstvo pripadaju muškarcima”, rekao je Jokanović.

Demograf Rajko Vranješ smatra da pored toga što je Banjaluka prozvana gradom žena, ona je i gravitacioni centar svih opština po pitanju studiranja, ali i zaposlenja.

“Razlog sve većeg broja žena na fakultetima je i taj što je njima danas prioritet uspješna karijera, zbog čega čak odlažu i majčinstvo”, ocijenio je Vranješ.

Studenti Pedagoškog fakulteta, gdje skoro 90 odsto čine žene, kažu da muška populacija nema želju da bude vaspitač u vrtiću ili učitelj jer misle da je to isuviše lak i prost posao za njih.

“Ja sam studirala razrednu nastavu, i od ukupnog broja studenata, nas 90, muškarca je bilo svega četiri, ali i oni su se nakon prvog semestra prebacili na političke nauke jer nisu željeli da žene dominiraju među njima”, kazala je jedna studentkinja.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender