21. 10. 2021.
18 godina od Dejtona: Gdje je originalni dokument?

18 godina od Dejtona: Gdje je originalni dokument?

18 godina od Dejtona: Gdje je originalni dokument?

Dejtonski mirovni sporazum potpisan je 21. novembra 1995. godine u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Rajt Paterson“ u Dejtonu, a zvanično verifikovan 14. decembra u Parizu.

Svi potpisnici sporazuma dobili su po jednu originalnu verziju mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Taj original sporazuma koji je bio namijenjen Bosni i Hercegovini i kojim je ozvaničena Republika Srpska, izgubljen je i još uvijek nije pronađen i niko ne zna gdje je.

Istorijski komad papira, preuzela je 1995. delegacija tadašnje tzv. Republike BiH. Ipak, dokument nikada nije ugledao svetlo dana u BiH.
Sprovedena je istraga, ali nije utvrđeno ko je od članova delegacije preuzeo dokument i zašto ga nikad nije dostavio Predsjedništvu, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

– Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije dostavljen Predsjedništvu BiH ili Ministarstvu spoljnih poslova i niko ne zna gdje je – zaključak je istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prije pet godina, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH saopštio je da je iz arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu nestao je originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ne znam da li je ta vest više tužna ili smešna. Ali, znam da se još jedan original Dejtonskog sporazuma nalazi u Parizu – rekao je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

Originalni Dejtonski sporazum trebao je da se čuva u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, ali ni tamo sa sigurnošću me znaju gdje je dokument.
Dok se ne pronađe, koriste se kopije originala ako nekome zatrebaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender