16. 10. 2021.
Alumina ponovo na meti stranaca: Kanađani i Austrijanci za dugoročno partnerstvo

Alumina ponovo na meti stranaca: Kanađani i Austrijanci za dugoročno partnerstvo

Alumina ponovo na meti stranaca: Kanađani i Austrijanci za dugoročno partnerstvo

Privrednik iz Beča i jedan od predstavnika ovog konzorcijuma Manfred Dopelriter rekao je da su firme koje čine ovaj konzorcijum spremne su da ulože sredstva za ostvarivanje značajne proizvodnje glinice za specijalne potrebe.

“Namjeravamo da napravimo veću poslovnu saradnju u realizaciji proizvodnje koja bi se, u dugogodišnjem periodu, radila u `Alumini`”, rekao je Dopelriter nakon razgovora sa menadžmentom “Alumine”.

On je izrazio zadovoljstvo razgovorom sa menadžmentom. “Dobili smo korisne informacije i za dvije sedmice ponovo ćemo razgovarati o krajnjim koracima poslovne saradnje”, istakao je Dopelriter.

Savjetnik direktora za tehničko-komercijalne poslove u kompaniji “Alumina” Miodrag Spasojević rekao je da bi ova poslovna saradnja predviđala da se u “Alumini” proizvodi specijalna vrsta glinice, koju bi ovaj konzorcijom plasirao na razna tržišta, uglavnom van EU.

“S tim ciljem, konzorcijom firmi iz Kanade i Austrije spreman je da investira u proizvodni proces i opremu u `Alumini`, te nabavku novih količina sirovina, prije svega boksita da bi došlo do realizacije ove značajne proizvodnje, koja bi mogla da dostigne i do 300.000 tona na godišnjem nivou”, rekao je Spasojević.

On je naveo da je dogovoreno da predstavnici konzorcijuma do kraja mjeseca pošalju pismo namjere u vezi poslovne saradnje.

“Razgovaraćemo sa predstavnicima Vlade Republike Srpske o ovom poslovnom aranžmanu, koji bi mogao da bude od izuzetnog značaja za našu kompaniju, ali i za lokalnu i širu zajednicu”, ocijenio je Spasojević.

Iz “Alumine” ističu da bi realizacijom ove poslovne saradnje prvi put poslije više od dvije decenije mogli u potpunosti da uposle svoje projektovane kapacitete od 600.000 tona i dostignu razdoblje kada su bilježili najveće poslovne uspjehe.

Koncept poslovne saradnje, za koji je zainteresovan konzorcijum firmi iz Kanade i Austrije, uklapa se u razvojne tendencije ove fabrike u vezi sa budućim planovima i prilagođavanjima novom proizvodnom programu, navodi se u saopštenju.

Iz “Alumine” dodaju da svako novo interesovanje kupaca za proizvode ove fabrike predstavlja ohrabrenje i perspektivu za kompaniju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender