19. 10. 2021.
Amsterdam zaposlio alkoholičare: Čiste ulice za pivo i duvan

Amsterdam zaposlio alkoholičare: Čiste ulice za pivo i duvan

Amsterdam zaposlio alkoholičare: Čiste ulice za pivo i duvan

Alkoholičari počinju svoj radni dan u devet sati ujutru, sa dvije limenke piva umjesto metle. Posao završavaju u 15 sati, takođe uz limenku piva. Na raspolaganju im je i topli obrok, uz koji takođe dolaze dvije limenke piva.

Fondacija Rainbow svakom alkoholičaru koji se pojavi na poslu uruči pivo, 10 eura i pola pakovanja duvana.

“Ova grupa hroničnih alkoholičara uznemiravala je amsterdamski Oosterpark svojim tučama, bukom i dobacivanjem ženama. Sada 20 alkoholičara radi na amsterdamskim ulicama. Podijeljeni su u dva tima i rade tri dana sedmično. Cilj je držati ih okupiranim, kako više ne bi izazivali nevolje”, rekla je Gerrie Holterman, voditeljka projekta.

Holterman smatra kako svi imaju koristi od projekta, budući da su ulice čiste, a alkoholičari zaposleni i sretni.

Zavisnici kažu kako ne bi učestvovali ukoliko ne bi dobili pivo.

“Alkohol nam je potreban kako bismo funkcionisali. To je problem hroničnog alkoholizma”, kaže 45-godišnji Frank, jedan od učesnika projekta.

“Nisu više u parku, manje piju, jedu bolje i čine nešto korisno kako bi bili okupirani tokom dana”, kaže Holterman.

Alkoholičari, koji dobrovoljno učestvuju u projektu, kažu da su sretni što su tu, jer su njihovi životi dobili neku strukturu.

Fondacija Rainbow pokrenuta je prije 35 godina kako bi pomogla zavisnicima o heroinu. U jednom od svojih projekata pokrenuli su niz prostorija koje su zavisnicima omogućile da se drogiraju u sigurnom okruženju, a pokrenuli su i “podzemne turneje” u kojima bivši zavisnici vode turiste po njima važnim lokacijama.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender