28. 10. 2021.
Ginekolozi oduševljeni: Automehaničar smislio spravu za lakši porođaj (VIDEO)

Ginekolozi oduševljeni: Automehaničar smislio spravu za lakši porođaj (VIDEO)

Ginekolozi oduševljeni: Automehaničar smislio spravu za lakši porođaj (VIDEO)

Navlačenje plastične kese preko glave bebe kako bi joj se spasao život može djelovati kontraindikativno, ali to je upravo ono što Odon predlaže svojim izumom.

Naime, sprava “Odon” pomaže pri bezbjednom izvlačenju beba zaglavljenim u porođajnom kanalu. Sve što akušer treba da učini jeste da kesu navuče na glavu bebe, zatim da je naduva i povuče ručku na njoj kako bi novorođenče izašlo.

Odon kaže da je došao na ovu ideju dok je na Jutjubu gledao snimak o tome kako treba izvaditi pampur iz flaše.

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, ginekolozi i akušeri imaju samo riječi hvale za Odonovu spravu.

“Ovo je veoma uzbudljivo”, kazao je dr Mario Merialdi, glavni koordinator za unaprijeđenje perinatalnog zdravlja pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

“Već godinama nije bilo gotovo nikakvog napretka u tom domenu”, naveo je on.

Horhe Odon je prototip sprave napravio u svojoj kuhinji pomoću staklenog bokala, kćerkine lutke i plastične kese sa platnenom ručkom.

Svoj izum predstavio je u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gdje je izazvao veliko interesovanje. Jedna američka kompanija medicinske tehnologije je odmah ponudila licencu za proizvodnju.

Ljekari smatraju da bi Odonov izum mogao da spase mnoge bebe u zemljama u razvoju, pa čak i da smanji broj carskih rezova svuda u svijetu.

U svijetu bude oko 137 miliona rođenja godišnje, od kojih 10 odsto sa teškim komplikacijama. Više od pet miliona beba i blizu 260.000 žena umre na porođaju.

Prestanak kontrakcija i zaglavljivanje bebe u porođajnom kanalu najčešći su uzrok ovih komplikacija. U razvijenim zemljama, ljekari obično hitno prebacuju porodilju na operacioni sto, ali u siromašnim zemljama “plan B” ne postoji.

Zaglavljene bebe akušeri danas izvlače pomoću forcepsa ili vakuum ekstraktora, ali kod ovih metoda uvijek postoji rizik od povrede novorođenčeta.

Odonova “kesa” je testirana prilikom porađanja trideset Argentinki.

Tridesetogodišnja Lusijana Valje bila je oduševljena: njena beba je težila četiri kilograma na rođenju i kesa joj je “zaista pomogla”.

Predviđena su dalja testiranja u Kini, Indiji i Južnoj Africi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender