20. 10. 2021.
Istraživanje Ipsosa: 70 odsto građana smatra da RS posrće

Istraživanje Ipsosa: 70 odsto građana smatra da RS posrće

Istraživanje Ipsosa: 70 odsto građana smatra da RS posrće

Istraživanje pokazuje da bi 38 odsto ispitanika glasalo protiv SNSD-a, dok bi podršku ovoj stranci dalo 23 odsto ispitanika u oktobarskom istraživanju javnog mnjenja agencije IPSOS.

U februarskom istraživanju SNSD je imao podršku 34 odsto, dok je protiv bilo 21 odsto ispitanika.

Na sljedećim izborima, za ujedinjenu opoziciju glasalo bi 39 odsto ispitanika, što je rast od tri odsto u odnosu na februar. Za aktuelnu vladajuću većinu glasalo bi 24 odsto, što je rast za dva procenta u odnosu na ranije istraživanje.

Ipak, na pitanje za koga biste glasali da se izbori održavaju u nedjelju, 39 odsto ispitanika svoj glas bi dalo SNSD-u, a 30 odsto SDS-u. DNS bi dobio 8 odsto, PDP 5, Socijalisti, SNS 3 odsto.

Čak 70 odsto ispitanika smatra da se Republika Srpska kreće u pogrešnom pravcu, a istog je mišljenja skoro polovina ispitanih birača SNSD-a.
Predsjednik, Milorad Dodik je dobio negativnu ocjenu ispitanika. Generalno, da je rad predsjednika dobar smatra 19 odsto ispitanika, a da je loš izjasnilo se 50 odsto.

Od političkih ličnosti, učesnici u anketi najviše povjerenja imaju u Ognjena Tadića, 37 odsto, Dodika 35 odsto, Igora Radojičića 34 odsto. Najveći rast povjerenja, i to zahvaljujući članstvu SNSD-a, ima premijerka Željka Cvijanović, koja je u oktobru imala 31 odsto, u odnosu na 17 odsto u februaru.

Kada je riječ o sposobnosti stranaka da rješavaju probleme, 15 odsto ispitanika kaže da bi se SNSD naujspješnije borio protiv korupcije, a SDS 13 odsto. Prema istraživanju, SNSD bi najbolje riješio i ekonomske probleme, što smatra 17 odsto, dok se 14 odsto ispitanika izjasnilo da bi u tome bolji bio SDS.

SNSD – ova najjača karika, prema istraživanju, i dalje je odbrana statusa Republike Srpske unutar BiH, zbog čega je ova stranka dobila podršku 21 odsto ispitanika, dok je za SDS-ovu politiku u tom smislu 13 odsto ispitanika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender