25. 10. 2021.
Kina: Otvorena vrata za privatne banke

Kina: Otvorena vrata za privatne banke

Kina: Otvorena vrata za privatne banke

Stara bankarska shema u Kini više ne funkcioniše, zato će vlasti osnovati nove banke, piše Vol strit džornal.

Na prošlonedeljnom plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine vlasti su odlučile da privatnim investitorima dozvole da osnivaju male i srednje banke i druge finansijske institucije.

Privatni sektor Kine igra sve veću ulogu u privredi, ali državne banke nisu spremne da ga aktivno kreditiraju. Zbog toga, privatna preduzeća nemaju dovoljno kapitala za svoj razvoj. Mnoge velike kompanije su već najavile da su spremne da osnuju sopstvene banke, piše američki finansijski dnevnik.

Decenijama se kineski bankarski sektor sastojao od velikih državnih banaka, čiji su menadžeri polagali račune direktno političarima. Stanovništvo zemlje je bilo prinuđeno da svoju štednju drži u tim bankama uz veoma niske kamate. Ta sredstva su korišćena za finansiranje državnih industrijskih preduzeća.

Upravo taj privredni model ležao je u osnovi kineskog ekonomskog čuda. Međutim, posljednjih godina postali su uočljivi njegovi nedostaci – kao rezultat jeftinog finansiranja stvoren je višak kapaciteta kompanija i infrastruktura koja nikome nije potrebna, dok su firme u dugovima.

Peking je odavno pozvao državne banke da više kreditiraju privatne kompanije. Ali to se ne događa. Zbog toga su političari riješili da sprovedu reformu bankarskog sektora, zaključuje Vol strit džornal.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender