21. 10. 2021.
Odbornici i internet: Mjesto prave komunikacije sa građanima

Odbornici i internet: Mjesto prave komunikacije sa građanima

Odbornici i internet: Mjesto prave komunikacije sa građanima

Navikli smo da su nedostupni, začauerni u svoja odijela i fotelje. Čak i ako su u pitanju oni političari koji su najbliži građanima – odbornici u skupštinama opština i gradova – sve do nedavno ovo je važilo i za njih. Međutim, mijenja se vrijeme, ali mijenjaju se i ljudi koji dolaze na odbornička mjesta.

Sjednice Skupštine Grada Banjaluka snima i emituje Simić televizija. Ali, preko televizije ne možete reći odborniku šta mislite i šta predlažete, niti on može javnosti dostaviti informacije o svemu onome što je namjerno ili nenamjerno sakriveno.

Internet, a pogotovo društvene mreže, ukinuli su sve izgovore: Ako vas nema na televiziji, izvolite, obavijestite građane o onome što mislite da je važno. Sada postoji više načina za to.

Kontakt radio je pitao troje odbornika Gradske skupštine u Banjaluci na koji način oni i njihove kolege komuniciraju sa građanima i šta misle o tzv. novim medijima i novim načinima komunikacije koje su donijeli.

Aktivni ste na internetu i društvenim mrežama. U kojoj mjeri ta aktivnost pomaže da građani  iz Gradske skupštine dobiju one informacijeza koje bi možda bili uskraćeni?

Mirna Savić Banjac, odbornik iz redova Demokratske partije

Aktivnost na internetu je za neke odbornike (posebno iz opozicije) prije svega jedini način da svakodnevno budu prisutni u određenom broju medija, prvenstveno elektronskih. Zbog dostupnosti, svakodnevno koristim internet-komunikaciju i smatram da je izuzetno praktična za brzu i efikasnu razmjenu informacija u oba smijera. Npr: koliko god često objavljujem informacije, isto tako dobijam pitanja od građana, a ja sam posrednik koji ta pitanja dalje prosljeđuje u Skupštini grada.

Davor Šešić, odbronik iz redova Srpske demokratske stranke

Trudim se da što više informišem građane šta se dešava u Skupštini grada, a njihove reakcije na postavljene informacije za mene su najbolji pokazatelj da je cilj postignut. Naravno da uvijek ima prostora za bolje informisanje i radim na tome da poboljšam ovaj segment, mada treba imati u vidu da starije generacije slabije koriste internet.

Aleksandar Zolak, odbronik iz redova Partije demokratskog progresa

Smatram da je potrebno na sve moguće načine građane upoznati sa dešavanjima na političkoj sceni, sa onim šta je politika zaista, kao i sa individualnim aktivnostima političara koje su izabrali da ih predstavljaju. Samo dobro informisan pojedinac može donositi racionalne odluke, bilo da se radi o ličnom, bilo o opštem interesu. Internet je medij koji je vrlo teško kontrolisati, i zato ima veliki potencijal za plasiranje objektivnih ili drugačijih informacija, naročito na prostorima koji su pod medijskom blokadom, bombardovani svakodnevno filtriranim, iskrivljenim i kontradiktornim informacijama, zamišljenim da skrenu pažnju javnosti sa stvarnih problema. Internet je dobar i zato što omogućava komunikaciju sa mlađim ljudima, koji će, htjeli, ne htjeli, uskoro morati preuzeti odgovornost za sudbinu društva u kome se nalaze.

Da li odbornici dovoljno koriste ovakav način komunikacije i obavještavanja građana o onome što se dešava u skupštini?

Mirna Savić Banjac

Jedan manji broj odbornika iz Banjaluke prisutan je na društvenim mrežama. To su upravo oni odbornici koji, nažalost, i u Skupštini Grada pripadaju manjini, a koji su i srazmjerno dobijenim glasovima izabrani od manjeg broja građana Banjaluke. Logičan zaključak je i da manji broj građana želi da bude informisan npr., o tome kako se njihov novac troši. Ipak, mislim da u skladu sa novim tehnologijama, kao i sa razvojem svijesti građana (ključni okidač je teška materijalna situacija) sve više građana traži povratne informacije iz Skupštine i da će se oni odbornici koji su nedostupni građanima i rade neprimjetno, bez jasno formulisanog vlastitog stava, vrlo brzo naći u nezavidnoj situaciji i da će morati početi mijenjati nešto u svom radu.

Davor Šešić

Osim nekoliko opozicionih odbornika koji su prisutni na internetu, prije svega Fejsbuku, odbornici, a čini mi se i političari generalno slabo koriste ovaj način komunikacije i to se uglavnom dešava u predizbornoj kampanji kada se sakupljaju glasovi, što govori o svjesti i razmišljanju političara na ovim prostorima.

Aleksandar Zolak

Ne. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati odbornici aktivni na ovaj način. Svi su mlađe životne dobi, i svi su predstavnici opozicije. I, naravno da bi odbornici, kao predstavnici građana, trebali biti aktivni u obavještavanju tih istih građana o onome što rade u njihovo ime.

Kako ocjenjujute ukupnu aktivnost odbornika na sjednicama; u javnosti se stiče utisak da se neki ponašaju kao ”podizači ruku”?

Mirna Savić Banjac

U javnost su već nekoliko puta iznesene informacije o aktivnostima odbornika u Banjaluci. Evidentno je da veliki broj odbornika veoma rijetko uzima riječ, neki čak nikada. Lično vidim da donose zapečaćene koverte sa materijalima koje nisu ni otvorili prije sjednice, a da ne govorimo o čitanju dokumenata i kreiranju vlastitog stava. Ipak, ja ne krivim te odbornike. Često se odbornici i političari krive za sve, ali ja mislim da su mnogo odgovorniji oni koji ih biraju (ili ne biraju neizlaženjem na izbore), tj. oni koji se ne zapitaju ko će ih to četiri godine predstavljati su skupštini, a neki od njih – tvrdim- ne znaju nabrojati ni tačke dnevnog reda.

Davor Šešić

Glasanje, a da se često ne zna o čemu se glasa, nešto je što karakteriše odbornike vladajuće koalicije. Oni predstavljaju glasačku mašineriju koja daje legitimitet odlukama, koje su često nelegalne i kriminalne. To je jedan od razloga zašto je teško stanje u gradu i drustvu,jer nema odgovornosti onih koji glasaju. Odbornici opozicije su puno savjesniji, jer dobro analiziraju materijale, razgovaraju sa građanima o tim materijalima, pa tek na osnovu svega toga pristupaju argumentovanim diskusijama i glasanju .

Aleksandar Zolak

Što se aktivnosti na sjednicama tiče, slična je situacija kao i sa aktivnostima na internetu. Najaktivniji su, opet, predstavnici opozicije, ako isključimo par odbornika vladajućih stranaka. Tih par predstavnika vlasti osjećaju da moraju biti aktivni, jer već godinama troše gradski budžet preko privatnih firmi sa kojima su direktno, ili indirektno povezani. Ostali odbornici vlasti koji se sporadično javljaju za riječ, to rade gotovo uvijek po direktivi Gradonačelnika, ili šefa kluba SNSD, koji im sugerišu kada moraju ustati i “afirmativno” pričati o nekoj temi. Malo je ovakvih slučajeva, jer je i odbornicima vlasti jasno da je nemoguće braniti neodbranjivo u skupštinskim diskusijama. Zato se i ponašaju samo kao podizači ruku prilikom glasanja, i, što je najžalosnije, većina ih nema nikakav problem sa prihvatanjem takve uloge.

Da li i koliko često odbornici kontaktiraju sa ljudima koji su ih izabrali i da li građani predlažu inicijative, obrazlažu probleme i slično?

Mirna Savić Banjac

Kod nas ne postoji kultura bavljenja stvarima koje nas se direktno tiču, a s druge strane nemamo uređen sistem koji nadležne kontroliše da ozbiljno i odgovorno moraju raditi ono zbog čega i jesu na određenoj poziciji. Naravno, čast izuzecima i ja ne mogu da svrstam “internet” građane u ovu kategoriju. Naime, iako se često tvrdi da oni koji su aktivni na internetu ustvari ne rade ništa konkretno, gledajući ovu populaciju iz mog ugla mogu da kažem da svakodnevno imam upravo suprotna iskustva: dobijam pitanja, sugestije, kritike, od mene se traže razni skupštinski materijali koje skeniram i šaljem. Upravo tu je i razlika u odnosu na komunikaciju odbornik-mjesna zajednica. Ti kontakti su uglavnom stranački orjentisani u smislu da stranke organizovano obilaze određene mjesne zajednice, a meni se na internetu javljaju svi – politički neistomišljenici, simpatizeri, penzioneri, studenti itd.

Davor Šešić

Govoriću u ime stranke čiji sam odbornik. Naš rad se upravo u najvećem dijelu i zasniva u radu na terenu, a to podrazumjeva obilaske cijele teritorije grada, razgovor sa građanima na njihov poziv, aktuelizovanje problema koji postoji u nekom dijelu grada, ili problema koji imaju neki građani.

Aleksandar Zolak

Na ovo pitanje mogu odgovoriti samo u svoje ime, i eventualno svojih kolega iz partije, za koje znam da su aktivni u komunikaciji sa građanima. Ima dosta prijedloga od strane građana, koji su i sami svjesni da im sada, u većini slučajeva, ne možemo pomoći, jer su nam, kao predstavnicima opozicije, vrata u gradskim službama zatvorena – šta god predlagali, i za šta god se zalagali.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender