19. 10. 2021.
Dačić na skupu u Kosovskoj Mitrovici

Priština da se uzdržati od jednostranih poteza

Govoreći pred Savjetom bezbjednosti UN, Dačić je naglasio da je Srbija čvrsto opredjeljena da nastavi aktivne i konstruktivne razgovore sa Prištinom, ali da očekuje da isto uradi i druga strana.

“U proteklih godinu dana ostvarili smo niz političkih pomaka. Postigli smo prvi sporazum o normalizaciji odnosa, ali on ne znači previše, ako nije praćen dosljednim provođenjem dogovora”, poručio je Dačić.

On je naglasio da je Beograd neprijatno izneneđen odlukom Prištine da oslobodi Fatmira Ljimaja, nekadašnjeg komandanta OVK i bivšeg ministra u Vladi samoproglašenog Kosova i njegovih saradnika, koji se terete za mučenje i ugrožavanje zdravlja srpskih i albanskih civila u selu Klečka, ocijenivši da to govori o slabosti prištinskog pravosuđa.

Dačić je istakao da Beograd još jednom ističe značaj potpune i efikasne istrage optužbi za trgovinu ljudskim organima, koje su sadržane u izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Premijer Srbije je poručio da želja za normalizacijom odnosa sa Prištinom ne znači i promjenu stava o neprihvatanju jednostrano proglešene nezavisnosti Kosova i najavio novu rundu razgovora 5. decembra u Briselu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender