20. 10. 2021.

Republika Srpska je država sviđalo se to nekome ili ne

Dodik je na sinoćnjem skupu “Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje”, održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu, rekao da je BiH sporazumna zemlja i državna zajednica i da je preživjela samo zato što su je 1995. godine priznale velike sile.

“Danas je ona tragično neuspješna i veoma loše mjesto za ljude”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima sve elemente države, po međunarodnim dokumentima – i stanovništvo i teritoriju i vlast i sposobnost da sporazumno radi sa drugim zemljama i entitetima.

On je dodao da ne vjeruje u to da BiH može uspjeti i da ne želi da se bavi stvarima koje ne mogu uspjeti. “Ne može uspjeti i džaba”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je BiH prostor masovnog pravnog i političkog nasilja međunarodne zajednice nad vlastitim ugovorom koji je sama kreirala, te naveo da sve što je visoki predstavnik silom nametnuo mora biti revidirano.

“Optužuju me da rušim ustavni poredak BiH. Naravno da ga rušim kada ne postoji”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima šansu da osnaži svoje pozicije poštujući slovo Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srpske je naglasio da je za BiH najbolje da se mirno dogovori i raspusti. Ako se razmišlja o tome kako je najbolje za ljude u BiH, Dodik je rekao da je najbolje da Republika Srpska bude država i da će se to jednog dana i desiti.

“Samo moramo imati strpljenja. Jednog dana ćemo odlučiti o raspisivanju referenduma i protiv tog referenduma niko ništa neće moći. To nije danas, ali sigurno će biti jednog dana”, ocijenio je Dodik.

Govoreći o pritiscima koji su vršeni na njega i druge političare iz Republike Srpske, on je naveo da se koriste optužbe za navodni kriminal, korupciju, te podsjetio da je srpsko rukovodstvo u zatvorima u Haškom tribunalu, a da će istorija pokazati da to nije tako i da je Haški tribunal prevara.

Dodik je istakao da je Srebrenica ogroman zločin, da to osuđuje i da se solidariše sa žrtvama, ali da nije onako kako se govori i da se ne može reći jednostrano da je to genocid. “Mi nismo genocidni”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da ništa od onoga što je večeras iznio nije rekao zato što mrzi Bošnjake i Hrvate, ali da neće dozvoliti da mu se nametne sram zbog toga što se bori za nacionalne interese Srba.

Dodik je istakao da Republika Srpska nema alternativu i da Srpska poštuje i voli Srbiju, da joj je posvećena i da joj je Srbija potrebna.

On je naveo da je osim Kosova, ključni interes Srbije i Republika Srpska u kojoj živi više od milion Srba.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender