28. 10. 2021.

Upozorenje: Ne kupujte lijekove putem interneta

“Lijekovi kupljeni putem interneta sumnjivog su i neprovjerenog porijekla, kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, bilo da su registrovani ili ne u BiH”, rekla je Nataša Grubiša Srni povodom sve češće ponude različitih vrsta lijekova na internetu.

Na internet-stranicama u BiH, na kojima se prodaje različita roba, mogu se naći i razne vrste lijekova, od biljnih preparata, pa sve do lijekova koji se koriste za liječenje malignih oboljenja.

Na ovaj način nude se lijekovi koji nisu dostupni u apotekama, poput preparata za koje oni koji ih prodaju tvrde da liječe rak i za takve se traži i po nekoliko hiljada maraka.

Prema njenim riječima, nepoznat je način proizvodnje takvih lijekova, nabavke, takvi lijekovi nisu prošli nikakav vid kontrole, svaki segment njihove proizvodnje i distribucije ka krajnjem korisniku je upitan.

Ona je istakla da građani sve vrste lijekova, uključujući i one koji se izdaju bez ljekarskog recepta, treba da nabavljaju isključivo u apotekama.

“Jedino kupovinom i podizanjem lijekova u apotekama građani, uz obavezan savjet magistara farmacije, mogu biti sigurni u kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijekova koje podižu”, navela je Grubiša.

Ona je dodala da pacijenti mogu biti sigurni u porijeklo lijeka kupljenog u apotekama, imajući u vidu da se u apotekama mogu naći samo registrovani lijekovi, odnosno oni koji imaju dozvolu za stavljanje u promet od Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Nataša Grubiša je istakla da, u borbi protiv falsifikovanih lijekova, Agencija učestvuje zajedno sa drugim institucijama nadležnim za ovu kriminalnu radnju – Upravom za indirektno oporezivanje, ministarstvima unutrašnjih poslova, Ministarstvom bezbjednosti BiH i Sipom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender