16. 10. 2021.
Vukadinović: Ovakva BiH ne odgovara ni Banjaluci ni Sarajevu

Vukadinović: Ovakva BiH ne odgovara ni Banjaluci ni Sarajevu

Vukadinović: Ovakva BiH ne odgovara ni Banjaluci ni Sarajevu

“Sadašnja BiH nije država kakvu bi voleli Bošnjaci, niti u dovoljnoj meri zadovoljava ambicije Srba da budu svoji na svome”, ocijenio je Vukadinović, precizirajući da se sadašnji oblik BiH može opisati kao “ni riba, ni devojka”.

On smatra da, uoči stogodišnjice Prvog svjetskog rata i predstojećih izbora, postoji opasnost da se pokuša radikalnija promjena Dejtonoskog sporazuma na štetu Republike Srpske, što bi neminovno izazvalo turbulencije.

Povodom 18 godina Dejtonskog sporazuma, Vukadinović ističe da su moguća dva razvoja događaja – jedan u kome bi se BiH vratila izvornom konfederalnom, ali još labavijem obliku, sa akcentom na entitetima, ili da ide u dalju unitarizaciju sa dvostrukom opasnošću sukoba.

“Ta dvostruka opasnost je da Republika Srpska bude prinuđena na odvajanje i da se BiH raspadne, protiv čega će se žestoko boriti u Sarajevu i na Zapadu, ili, pak, da se pokuša nasilno realizovati cilj unitarne BiH, što bi takođe sigurno vodilo u sukobe”, rekao je Vukadinović, urednik beogradskog časopisa “Nova srpska politička misao”.

On ocjenjuje da će se ovakvo stanje sa BiH u jednom trenutku morati promijeniti u jednom ili drugom pravcu.

“Kako sada stoje stvari, pogotovo uoči stogodišnjice Sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata, kao i budućih izbora, plašim se da je u ovom trenutku realnija opasnost da se pokuša sa revizijom Dejtona na štetu Srpske, odnosno da se još više `nakrivi` uređenje BiH u pravcu koje bi voleli Sarajevo, Brisel, Vašington i Berlin, nego da ide u drugom pravcu”, smatra Vukadinović.

Vukadinović ističe da je, nasuprot rasprostranjenom mišljenju o “privremenom rješenju”, Dejtonski sporazum bio relativno dobar okvir za potencijalnu dugovječnu državnu zajednicu u smislu neke labave konfederacije ili ugovorne države, ali da to nije odgovaralo ambicijama većine bošnjačkih krugova u Sarajevu i onih iz svijeta koji ih podržavaju.

“Paradoksalno je da je BiH bila funkcionalnija i imala veće šanse da opstane na onim, izvornim dejtonskim temeljima na kojima je i zasnovana, nego u ovom mutiranom obliku koji nikoga ne zadovoljava”, navedi on.

Vukadinović smatra da bi bilo logično da 18 godina poslije Dejtona visoki predstavnik napusti BiH, ali da misli da se to neće još dogoditi.

Prema njegovoj ocjeni, prisutan je indikativan paradoks da Sarajevo neprestano insistira da BiH treba da funckioniše kao takozvana “normalna država”, a da mu, istovremeno, ne smeta da BiH bude protektorat sa visokim predstavnicima, koji vladaju kao maharadže u nekoj koloniji.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender