28. 10. 2021.
Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku

Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku

Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da je Prvi svjetski rat obilježilo herojstvo srpske vojske.

“Rat je počeo velikom pobjedom srpske vojske na Kolubari, koja je porazila daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a završio se isto tako jednom velikom herojskom pobjedom na Solunskom frontu”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je srpska vojska bila daleko slabije naoružana i malobrojnija, ali da je uspjela da porazi jačeg neprijatelja, te je probila Solunski front i u snažnom naletu, za samo 45 dana, napredovala 500 kilometara.

“Srpska vojska je 1. novembra oslobodila Beograd, a 21. novembra Banjaluku, i poslije 415 godina turske vladavine i 40 godina vladavine Austrougarske, donijela slobodu ovim prostorima”, naglasio je Milunović.

On kaže da je austrougraska okupacija bila pogubna za srpski narod, koji je nakon završetka turske vlasti očekivao poboljšanje položaja, što se nije desilo.

“Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se ovaj grad i danas prisjeća onih koji su 1918. godine donijeli slobodu od viševjekovne okupacije.

On je istakao da su bitke koje su srpski vojnici vodili bile bitke za slobodu, ali i za opstanak naroda na ovim prostorima i zato je njihov doprinos oslobađanju Srbije i BiH nemjerljiv.

“Na današnji dan je potpisan i Dejtonski mirovni sporazum, kojim je utemeljena Republika Srpska, a na nama je da sačuvamo tu tekovinu”, rekao je Gavranović.

Predsjednik Republičkog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine Vladimir Ševarika poručio je da je 21. novembra jedan od najsvjetlih datuma, ne samo Banjaluke, nego i srpskog naroda na ovim prostorima.

Vijence na spomen-obilježje žrtvama veleizdajničkog procesa na Groblju “Sveti Pantelija” položili su izaslanik predsjednika Srpske, delegacija Vlade, Narodne skupštine, Generalnog konzulata Srbije u Republici Srpskoj, Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, Boračka organizacija Srpske, te druga brojna udruženja i organizacije.

Obilježavanje Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender