25. 10. 2021.
Danas je Svjetski dan televizije

Danas je Svjetski dan televizije

Danas je Svjetski dan televizije

Sedamdeset i sedam je godina otkako uz pomoć malih ekrana čovječanstvo gleda u daljinu.

Razvoj tehnologije pratio je i razvoj televizije kao medija koji je promijenio čovječanstvo i zadržao zvanje najuticajnijeg. Tako je i na prostoru bivše Јugoslavije – televizija i danas ostaje u zvanju dobrog komšije koji je uvijek nadohvat ruke, sa prvim informacijama.

Prva informativna emisija na prostoru bivše Јugoslavije, Dnevnik, emitovana je prije pedeset i pet godina iz studija Televizije Beograd. Imati televizijski aparat i gledati program u to vrijeme u Socijalističkoj Fedarativnoj Republici Јugoslaviji bilo je privilegija.

Tako je bilo i u Foči.Prve televizijske antene – „riblje kosti“,a sa njima i televizori, stigli su 1962.godine kada je i postavljena emisiona infrastruktura na Kmuru.

Јugoslovenska radio- televizija razvijala se postepeno,a zavisno od ekonomske snage i političkog uticaja i radio-televizijski centri u šest republika i dvije pokrajine.

Medij slike i zvuka signale je najprije slao iz – Televizija Beograd,Zagreb, LJubljana,od 1961.godine pridružuje se Televizija Sarajevo,a tri godine kasnije Skoplje i Titograd, dok je nešto manje od desetljeća trebalo da se urede i televizijski centri u Novom Sadu i Prištini.

Televizija je godinama stasavala i razvijala se prateći napredak tehnologija tako da smo danas od nekadašnjih velikih kutija sa katodnim cijevima došli do modernih televozira sa LCD i plazma ekranima.

Isto tako stare „riblje kosti“ zamijenili su okrugli tanjiri i resiveri za prijem tv- signala,a i kablovski operatori nude veći izbor.

Podsjetimo se da je sve krenulo iz Londona i Bi-Bi-Sija, 1936.godine.Stasavanje televizije zaustavio je Drugi svjetski rat,nakon kojeg ona postaje najuticajniji medij,tako da je tu suverenost u medijskoj zbilji svijeta zadržala i u ovom milenijumu.

Milionima u svijetu dan počinje i završava se uz televiziju.

Tako je i na prostoru bivše Јugoslavije gdje se sa njenim raspadom od 1991.godine sve vrtjelo oko medija. Dobre i loše slike prenosile su se kanalima do

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender