28. 10. 2021.
Kraj jedne ere: Legendarni Winamp odlazi u istoriju

Kraj jedne ere: Legendarni Winamp odlazi u istoriju

Kraj jedne ere: Legendarni Winamp odlazi u istoriju

Iako je Winamp i dalje veoma popularan u nekim krajevima svijeta, pa i kod nas, Nullsoftovo čedo je na Zapadu odavno izgubilo status neprikosnovenog. Tamo već godinama traje era, prije svega, iTunesa.

Winampova silazna putanja počela je 2002. godine, kada je kompaniju Nullsoft preuzeo gigant AOL za 80 miliona dolara i, neshvatljivo, odlučio da bez mnogo borbe prepusti tržište rješenjima koja su privukla korisnike time što su jednostavna, već instalirana na uređajima i multi-platformska.

Nepster je postao prošlost, potreba za organizacijom plejlisti i gomile direktorijuma sa MP3 fajlovima je polako nestajala, a samim tim je Winamp gubio svoje mjesto, koje je konstantnim unapređenjima zasluženo sticao još od verzije 0.2a iz aprila 1997. godine.

“Nije postojao valjan razlog zbog kog Winamp ne bi mogao da bude tamo gdje je iTunes danas, osim toga što je stvoreno nekoliko slojeva loših odluka od trenutka kada je AOL preuzeo posao”, rekao je prošle godine Rob Lord, prvi direktor Winampa.

Iako je pod okriljem AOL-a Winamp nastavio da dobija nove skinove, pluginove i opcije, prekasno se dočepao Androida i Mekovog svijeta, a industrija se ponovo pokazala kao nemilosrdna prema onima koji nisu svjesni promjena.

Ukoliko želite da sa zvaničnog sajta skinete posljednju verziju, to možete učiniti još tridesetak dana na ovom linku.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender