16. 10. 2021.
Nastavljena ekshumacija u Buća Potoku

Nastavljena ekshumacija u Buća Potoku

Nastavljena ekshumacija u Buća Potoku

“Ekshumacija na ovom lokalitetu, obustavljena 30. avgusta, nastavljena je juče i, uprkos lošem vremenu, radovi su intenzivirani. Osim na ovoj lokaciji, ekshumacija će se vršiti i na ostalim lokacijama na deponiji”, izjavila je portparolka Instituta za nestala lica BiH, Lejla Čengić.

Ona je objasnila da se ekshumacija na svim lokacijama ne može raditi istovremeno zbog tehničkih razloga, ističući da će svaka od njih pojedinačno biti detaljno pretražena ukoliko to vremenske prilike dozvole.

Prema njenim riječima, za ove radove biće angažovane mašine koje mogu odgovoriti potrebama određene lokacije.

Ona je potvrdila da će se ekshumacija vršiti sve dok to budu dozvoljavali vremenski uslovi.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da nije zadovoljan izborom mašina, dovezenih za potrebe ekshumacije na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok.

“Glavni tužilac BiH Goran Salihović u izjavi postavljenoj na veb-stranici Tužilaštva kaže da je prioritet ekshumacija na gradskoj deponiji za šta su dovezene mašine. Istina je da su mašine dovezene, ali ULT koji ne odgovara za potrebe ekshumacija, nego tovari kamione i ravna zemlju po gradilištima”, ističe Mandić.

On je ukazao da su, umjesto gusjeničara, dovezene mašine na točkovima koje ne mogu da priđu mjestu ekshumacije. Rovokopač bi mnogo bolje odgovarao za posao ekshumacija na gradskoj deponiji u Buća Potoku.

“Time se obmanjuje javnost, jer šta se radilo tokom septembra i oktobra kada su bili mnogo bolji vremenski uslovi. Činjenica je da se na gradskoj deponiji ne može raditi u vrijeme zime, odnosno, skoro do maja”, rekao je Mandić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije ističe da ne želi da bilo ko obmanjuje porodice nestalih.

Ekshumacije posmrtnih ostataka, za koje se pretpostavlja da pripadaju sarajevskim Srbima ubijenim u proteklom ratu, na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok počele su 28. jula.

Radovi su obustavljeni 30. avgusta, jer Tužilaštvo BiH nije isplatilo 280.000 KM firmama iz Istočnog Sarajeva koje su vršile probno kopanje i ekshumaciju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender