25. 10. 2021.
Predsjednik Gugla: Cenzura će vjerovatno nestati za 10 godina

Predsjednik Gugla: Cenzura će vjerovatno nestati za 10 godina

Predsjednik Gugla: Cenzura će vjerovatno nestati za 10 godina

Šmit je na predavanju na Univerzitetu DŽon Hopkins rekao da će ograničavanje slobode govora u Kini i ostalim zemljama biti prevaziđeno kada se svi povežu na internet i kada se postigne bolja zaštita komunikacija.

“Prvo, pokušaju da vas blokiraju. Drugo, pokušaju da se infiltriraju. Treće, vi pobjeđujete. Smatram da to tako funkcioniše zato što se centar moći mijenja. Vjerujem da postoji stvarna šansa da eliminišemo cenzuru za jednu deceniju”, rekao je predsjednik “Gugla”.

Šmit odavno kritikuje ograničavanje slobode izražavanja i pristupa internetu širom svijeta. On je ranije ove godine posjetio Sjevernu Koreju kako bi promovisao ove ciljeve.

“Jasno je da nismo uspjeli. Ali pokušaćemo ponovo. Nismo dobili poziv da se vratimo”, rekao je Šmit o svom privatnom putovanju, koje je u to vrijeme kritikovao Stejt department jer je uslijedilo neposredno poslije sjevernokorejskog raketnog testa.

On je rekao da cilj Sjeverne Koreje za sada nije demokratija nego povezivanje njenih građana sa ostatkom svijeta.

“Ako možemo da se povežemo do određene mjere, mislim da će zemlja početi da se otvara i da shvata druge sisteme”, dodao je Šmit, koji je bio direktor “Gugla” do 2011. godine.

On je ranije rekao da je elektronska špijunaža koju vrši američka Agencija za nacionalnu bezbjednost /NSA/, ako se dokaže, nečuvena i potencijalno ilegalna. U izvještajima se navodi da je NSA koristila i “Guglove” servere za svoje potrebe.

“Rješenje za državnu špijunažu jeste da sve zaštitimo enkripcijom”, rekao je Šmit. On je priznao da se enkripcija može probiti, ali da bi dovoljno dugačke šifre koje se često mijenjaju to znatno otežale.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender