20. 10. 2021.
Šimunić pod istragom, kazna 3.300 evra

Šimunić pod istragom, kazna 3.300 evra

Šimunić pod istragom, kazna 3.300 evra

Međunarodna federacija pokrenula je istragu o spornoj proslavi pobjede nad Islandom koju je počeo hrvatski fudbaler Јosip Šimunić, piše fudbalski veb portal FourFourTwo.

On je pobjedu nad Islandom i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu slavio ustaškim pozdravom “Za dom – spremni”.

Šimunić će morati da plati 25.000 kuna (oko 3.300 evra) jer je prekršio Zakon o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama i zbog raspirivanje rasne mržnje, prenosi Hina.

“Okrivljeni je poslije utakmice odigrane na maksimirskom stadionu, uzeo mikrofon, izašao na sredinu terena, okrenuo se ka publici i uzviknuo ‘Za dom’, nakon čega je uzdignutom rukom pozvao publiku na odgovor, što je dio njih i učinio odgovaranjem ‘Spremni’, a potom sve to isto ponovio još tri puta”, navodi se na sajtu hrvatskog tužilaštva.

Navodi se da je fudbaler bio svjestan da pomenuta parola predstavlja službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske i da znači prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti.

Ustaški pozdrav kapitena Dinama izazvala je negativne reakcije ministra sporta, obrazovanja i nauke u vladi Hrvatske Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), domaćih i stranih medija.

Medjunarodna fudbalska federacija najavila je da će ispitati sve detalje incidenta na utakmici u Zagrebu i da će nakon toga donijeti odluku o eventualnom pokretnju disciplinskog postupka, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender