16. 10. 2021.
Tresao se vulkan, Јapan dobio novo ostrvo

Tresao se vulkan, Јapan dobio novo ostrvo

Tresao se vulkan, Јapan dobio novo ostrvo

Prvi znaci vulkanske erupcije uočeni su još u utorak, 19. novembra, kada je primijećen oblak gustog crnog dima, praćen eksplozijom kratera. Dan kasnije, u neposrednoj blizini ostrva Nišinošima uočeno je još jedno, do sada nepoznato ostrvo, prenosi “Gardijan” pozivajući se na izvore agencije AP.

Vulkanolog Kiroši Ito, koji je odlično upoznat sa ovim seizmički aktivnim predjelom, rekao je da je veoma moguće da će ostrvo vremenom nestati, usljed erozije i tektonskih poremećaja.

Nastanak novog ostrva zvaničnici Јapana pozdravili su i kao proširenje svoje teritorije. Političar Јošihide Suga dodao je da Vlada ne bi trebalo da žuri sa imenovanjem ostrva, jer su slične situacije bilježene i ranije, ali su ostrva uvijek ponovo nestajala.

Posljednja vulkanska erupcija u toj oblasti zabilježena je sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a najveći dio erupcija do sada se dešavao ispod površine vode.

Slična situacija zadesila je u septembru i Pakistan, kada se nakon snažnog zemljotresa takođe pojavilo još jedno ostrvo, javlja RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender