21. 10. 2021.
Vlast sposobna da se obračuna sa kriminalom

Dodik poželio sreću fudbalerima BiH

“Što se tiče Brazila, reprezentaciji Bosne i Hercegovine želim sve najbolje”, izjavio je Dodik za agenciju Anadolija. “Ne znam šta će biti tamo, ali, uglavnom, žao mi je što Srbija nije otišla u Brazil”.
Na pitanje da li mogu i hoće li ikada političari u BiH zajednički i uspješno igrati kao što to rade fudbaleri ove balkanske zemlje, u kojoj je prije 18 godina Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat, Dodik je odgovorio:

“Treba svako svakoga da uvažava i poštuje. Postojeći politički sistem u BiH treba, konačno, da počne da se poštuje bez isključivanja bilo koga i omalovažavanja. Bez negacije, bez podmuklih ili zadnjih namjera da se nekom’ doskoči ili nešto učini… Mora za to da se napravi atmosfera.”

On se ponovo osvrnuo i na “slučaj Josip Šimunić” (reprezentativac Hrvatske proslavljajući plasman svoje reprezentacije na SP u Brazil putem razglasa na stadionu “Maksimir” u utorak naveče uzvikivao “Za dom“” dok ga je publika podržala za poklikom “Spremni”, što je bio pozdrav zločinačkog ustaškog režima).

“Ono što je bilo u Zagrebu, ne relaksira, bar što se nas tiče. Nesumnjivo, jedna neugodna poruka svima nama. U svakom slučaju, mislim da ne bi trebalo miješati sa sportom ništa od politike. Meni je drago što, ovdje u Laktašima, sportisti nemaju nikakvih neugodnosti, bez obzira da li dolaze iz Zagreba ili iz bilo kojeg dijela bivših prostora Jugoslavije, Mađarske, evo, Turske, Rusije, bili su i Rumuni ovdje. I veoma je važno da takvu poruku šaljemo“, kazao je Dodik i dodao: „Naravno, važno je učestvovati na svim velikim takmičenjima, ali poslati poruku koju smo mogli da čujemo i gledamo, sigurno je za nas, da evo kažem Srbe, jedna neugodna priča. Ali, evo, ostavimo to nekim drugim sistemima, moje je da kažem o tome.”

Dodik je gotovo na svim utakmicama Igokee u Laktašima, koja je jedna od najboljih košarkaških ekipa u regiji. I u srijedu, odmah uz teren, frenetično je bodrio svoje košarkaške na putu do druge pobjede u Evrokupu. U sjajnoj utakmici, i nakon dva produžetka u meču sa turskom Karšijakom (110:98) popularni „igosi“ oduševili su svog „gazdu“.

“Saznali smo poslije utakmice da je njihov tim 10 puta skuplji od našeg. Ovo je jedna od najkvalitetnijih ekipa koja je igrala ovdje i zato je naša pobjeda veoma važna. Radujemo se tome. Čista igra i niko ne može ništa da nam prigovori”, mišljenja je Dodik, koji i danas ima mnogo toga da prigovori vodstvu regionalne ABA lige, jer “Igokei nisu dozvolili da učestvuje u Evroligi i pored toga što je ligaški dio prošle sezone završila na prvom mjestu.”

“Da nije regionalne lige u košarci, ovdje bi se igrala periferna košarka gotovo u svim zemljama. Ta liga ima određenu nepravdu, jer je formirana i monopolisana od jedne grupe ljudi. To ne doprinosi jačanju kvaliteta, ali u svakom slučaju, vjerujem da će svi kojima je stalo do košarke sjesti i kako se ne bi dešavale nepravde kao nama prošle godine, kada su se praktično na kraju sezone mijenjala pravila samo da bi se isključio neko ko nije po njihovoj mjeri, a zaslužan da uđe u Evroligu. Naravno, nama je san bio da uđemo u Evroligu. To je bilo nemoguće dosanjati na početku prošle sezone, ali nije fer što su nam uradili i unosi jedan okus gorčine i nelagodnosti”, kaže Dodik.

Ipak, zadovoljan je i što Igokea igra Evrokup.

„Igramo Evrocup sa kvalitetnim ekipama. Ova turska ekipa što je igrala sa nama u Laktašima sigurno je da može da po kvalitetu igra Evroligu i nije slučajno što su na drugom mjestu, što govori da se u Turskoj igra veoma kvalitetna košarka. Mislim da imaju četiri evroligaša, a ta ekipa je druga. Dođe ovdje u Laktaše mi je pobijedimo, tako da je pobjeda slađa i značajnija, imajući u vidu sve“.

Ambicije Igokee u ovoj sezoni su da zadrže primat u domaćem šampionatu, te da ponove prošlosezonski nastup u regionalnoj ABA ligi.

“Naravno želimo biti u prvenstvu BiH prvi. To je ambicija i realan cilj. Ekipa smo koja to kvalitetom zaslužuje. Što se tiče ABA lige, ove sezone sve je drukčije nego prošle. I ekipe su se pojačale. Želimo odigrati što kvalitetnije. Cibona, koja se prošle godine borila za opstanak, sada igra značajnu ulogu, tako je i sa Cedevitom. Tu su Partizan i Crvena zvezda, obavezni evroligaši, tu je Olimpija koja ima odličan igrački sastav, ali imala je malo sportske nesreće. Vjerovatno će se vratiti. Naša ambicija je da i ove godine igramo fajnal for ABA lige. Tu je i Budućnost. Vjerujemo da su Partizan i Zvezda sigurni učesnici završnog turnira, a mi se nadamo da možemo osvojiti četvrto mjesto”, zaključio je Dodik u razgovoru za Anadoliju.

(MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender