16. 10. 2021.
Grad premalen za sva vozila

Grad premalen za sva vozila

Grad premalen za sva vozila

Najveće gužve i dalje su u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima, odnosno u vrijeme kada građani odlaze ili dolaze s posla.

Prema podacima saobraćajne policije, Banjalukom dnevno procirkuliše oko 100.000 vozila, a upućeni tvrde da je grad postao premalen za sva vozila.

– Na području Banjaluke registrovano je 81.000 vozila, od čega 50.000 automobila, a procjenjuje se da kroz najveći grad Srpske dnevno procirkuliše oko 100.000 vozila – rekao je

pomoćnik komandira saobraćajne policije Banjaluka Siniša Modić i dodao da je broj vozila u posljednjih 50 godina povećan za nekoliko puta.

– Stanje u saobraćaju najbolje ilustruje podatak da je 1967. godine bilo 900 registrovanih vozila u gradu, a danas 81.000 – rekao je Modić.

Na sve veću gužvu i saobraćajne “čepove” žale se i vozači i pješaci.

Iz Administrativne službe grada poručuju da nastoje da smanje saobraćajne “čepove” uvođenjem zelenog talasa u više pravaca.

– Za sada imamo zeleni talas u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od TC “Ekvator” do Pozorišta, te iz smjera zapada od Vidovdanske i Gundulićeve ulice prema “Merkatoru”. Postoji i zeleni talas na istočnom tranzitu, od ulice Olimpijskih pobjednika do servisa “Vidović” – rekli su u gradskoj upravi.

Dodaju su da je u ovoj godini, pored dvije već izgrađene kružne raskrsnice, planirana i rekonstrukcija raskrsnice Cara Lazara – Mirka Kovačevića – Carice Milice u kružnu raskrsnicu – poručili su iz gradske uprave.

Mještanin Lauša Ostoja Mišić kaže da je u Karađorđevoj ulici svakodnevno potpuni saobraćajni kolaps.

– U slučaju saobraćajne nesreće, ovom ulicom često ne mogu da prođu ni vatrogasci ni kola hitne pomoći – požalio se Mišić i dodao da zbog sve većih gužvi stanovnici ovog naselja nerijetko ujutro kasne na posao.

Promjene

U Udruženju za bezbjednost saobraćaja kažu da situaciju dodatno usložnjava što u Banjaluku kao administrativni centar RS dnevno dolazi 20.000 vozila iz drugih gradova.

– U gradu je nemoguće vršiti toliku korekciju saobraćajnica u tako kratkom vremenskom periodu, jer to iziskuje promjenu planskih dokumenata – rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender