20. 10. 2021.
Obnova vile Karađorđevića u Han Pijesku

Obnova vile Karađorđevića u Han Pijesku

Obnova vile Karađorđevića u Han Pijesku

Ispričala je ovo za “Glas Srpske” arhitekta iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj.

Vila će biti obnovljena u okviru “Ljubljanskog procesa II, koji je program Savjeta Evrope i Evropske komisije, namijenjen za obnovu kulturnog nasljeđa. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS koordiniše saradnju svih učesnika u obnovi kulturne baštine u Srpskoj.

– Uspješno su izvedeni radovi na zaustavljanju daljeg propadanja ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku, kao i istražni radovi neophodni za utvrđivanje tačnog stanja u kome se zgrada nalazi – kazala je Okiljeva.

Kaže da se na prioritetnoj listi za obnovu, osim rezidencije, nalaze i Hadžišabanovića vila na Palama, Most na Žepi i Stari grad Dobor kod Modriče.

– Među ciljevima “Ljubljanskog procesa II” su međusektorska saradnja, uspostavljanje partnerstava na nacionalnim i regionalnim nivoima u obnovi kulturne baštine, kao i uspostavljanje mehanizama održivog finansiranja obnove nasljeđa i njegovog održivog budućeg korišćenja – dodaje Okiljeva.

Republika Srpska ima poseban projektni tim zadužen za obnovu projekata obuhvaćenih ovim međunarodnim programom koji je počeo 2011. i trajaće do 2014. godine.

– Projekte obnove kulturnog nasljeđa u okviru “Ljubljanskog procesa II” koordiniše posebno tijelo – Savjet za regionalnu saradnju sa sjedištem u Crnoj Gori – kaže Okiljeva.

Arhitektura

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađena je dvadesetih godina prošlog vijeka. Oštećena je tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je obnovljena. Kompleks objekta građen je u stilu rezidencijalne arhitekture od drveta, po uzoru na autohtonu gradnju planinske kuće. Glavni objekat povezan je verandom šetnicom sa manjim objektom visokog prizemlja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender