19. 10. 2021.
Šapa u srcu: Rješenje problema DA – ubijanje NE jer mi smo glas onih koji svoj glas nemaju

Šapa u srcu: Rješenje problema DA – ubijanje NE jer mi smo glas onih koji svoj glas nemaju

Šapa u srcu: Rješenje problema DA – ubijanje NE jer mi smo glas onih koji svoj glas nemaju

O ovom udruženju kaže da žele sve građane upoznati sa apsurdnošćui predloženih izmjena zakona i kao i sa činjenicom, kako se navodi, da predložene mjere ne mogu i neće riješiti problem pasa na ulicama bh. gradova.

– Prijedlog izmjena ima za cilj potpuno anuliranje svih efekata četvorogodišnjeg rada na provedbi zakona, i svojevrsna je politička podvala i zamjena teza, jer je njime aboliraju svi odgovorni za dosadašnje neprovođenje zakona u cijeloj BiH. Ovakve izmjene zakona ne doprinose izgradnji sistema dobre prakse, ne obračunavaju se sa uzrokom problema, a to je napuštanje životinja, ne propituju ko to u BiH i zašto sprečava popis pasa u vlasništvu četiri godine, ne propituju status nelegalnog komercijalnog uzgoja, ne dižu standard veterinarske struke, no se baca prašina u oči svima kojih se ovaj problem tiče i vrši jeftina politička podvala pod krinkom brige za sigurnost građana .Samo dosljednom provedbom postojećeg Zakona problem može biti riješen – tvrde u udruženju.

Oni ističu da problem napuštenih životinja nije nastao 2009. donošenjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nego je rezultat višedecenijske loše prakse držanja životinja, loše veterinarske prakse i loših navika građana, a za čije su se “rješavanje” ubijanjem decenijama izdvajala značajna budžetska sredstva. Na taj način, problem nikada nije riješen, jer se nikad nije razmišljalo o rješavanju uzroka problema, nego isključivo posljedice – psa na ulici.

– Problem se rješava kroz sistemski pristup, dakle uspostavu centralnog registra vlasnika životinja, kroz kažnjavanje napuštanja kojim možemo puniti bužet lokalnih zajednica, kroz kontinuirane sterilizacije napuštenih i vlasničkih životinja, kontrolu otpada, edukacije i osnivanje malih operativnih skloništa. Fokus mora biti na provedbi preventivnih mjerama, jer ubijanje i sama skloništa ne predstavljaju preventivne mjere – navodi se u saopštenju.

Udruženje Šapa u srcu upužuje apel građanima da ‘ne nasjedaju na političke laži- Ubijanje nikad i nigdje ne predstavlja mjeru kontrole populacije. Fokusiranje debate na za ili protiv ubijanja je kontraproduktivno, stvara nekonstruktivnu atmosferu i produbljuje nerazumijevanje nad stvarnim uzrokom problema’.

– Sve o čemu govorimo je samo simptom puno većeg problema. Ovakav prijedlog izmjena zakona niti će smanjiti populaciju pasa, niti finansijski pritisak po jedinice lokalne samouprave, niti dati odgovore na nužna pitanja, u konačnici neće doprinijeti rješavanju problema. Apelujemo na građane da ne nasjedaju na političke podvale i laži te da nam se pridruže u borbi za dosljeno provođenje postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, jer samo tako ćemo smanjiti populaciju napuštenih životinja na ulici na dobrobiti i ljudi i životinja – stoji na kraju apela udruženja Šaša u srcu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender