25. 10. 2021.
Postupci, a ne kritike doveli Sud BiH u sadašnju poziciju

Gostovanje na BBC prilika za promociju RS

Cvijanovićeva je naglasila da je gostovanje u takvoj emisiji, koju vodi poznati voditelj Stiven Sekur, bio i izazov i zadovoljstvo, iako su teme bile čisti stereotipi, kao i dinamika intervjua sa stalnim prekidanjem i nametanjem određenih tema.

Ona je za RTRS rekla da je učešćem u emisiji britanske televizije bilo krajnje vrijeme da Srpska sama ispriča svoju priču, a ne da samo drugi o pričaju priče kakve žele, što je bila praksa čitav niz godina.

“Naravno da nisam očekivala da taj razgovor bude ugodan. Sam njegov naziv implicira da je težak i neprijatan. Po pravilu tamo se nalaze teme koje bi najmanje željeli da vas neko pita, ali idete naravno da odgovorite na takva pitanja”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je očekivala pitanja u vezi sa prošlošću u BiH, ali da je bilo i mnogo drugih tema o kojima se moglo razgovarati, te je u pozivu za intervju navedeno da će biti riječi o političkom i ekonomskom razvoju Srpske, regionalnoj saradnji i odnosu sa Srbijom.

Cvijanovićeva je naglasila da je posebno bila iznenađena upotrebom riječi enklava u samoj najavi o njenom gostovanju, te da je to “zastrašujuće tendenciozno”.

“Rekla sam da nije riječ ni o kakvoj enklavi i da je to jedan od dva konstitutivna entiteta u BiH, da tu ima tri konstitutivna naroda, a da taj entitet raspolaže ustavnim nadležnostima”, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je ocijenila da se voditeljevo nepoznavanje pojedinih činjenica u vezi sa važnim pitanjima u BiH može okarakterisati kao neobaviještenost ili tendencioznost, ali da smatra da je koncept osmišljen na način “da trebate pojesti sagovornika”.

Ona je napomenula da se tokom emisije suočila sa mnogo različitih stereotipa, nepovoljnih po Srpsku, u kojoj je Republika Srpska oslikana na negativan način, te ponovila da je gostovanje u toj emisiji prilika za promociju Srpske, da se pošalje poruka svijetu i kaže da Srpska nije onakva kakva se nastoji prikazati.

“Ovo pokazuje da su ti stereotipi i dalje na snazi. Ta priča koju često čujemo ovdje, pa i od opozicionih lidera – kako nema nikakvih pritisaka, kako je sve odlično, kako je Srpska dobro pozicionirana, kako nema nikakvih izazova sa kojima se moramo suočiti – ovo je zapravo ogromni demanti tako nečega”, rekla je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je ocijenila da se tog dana u emisiji možda trebalo pričati o Dejtonskom sporazumu, koji je, sviđalo se nekome ili ne, uspostavio BiH koja ima puno sloboda, iako nije savršena i ima deficit, kao i neke druge evropske zemlje.

“Rekla sam da je greška međunarodne zajednice što sav taj prostor, posebno BiH, tretira kroz politički tendencionizam”, dodala je Cvijanovićeva, napominjući da i Srpska ima predstavnike moćnih država koji citiraju njen izvještaj, a ne samo izvještaj visokog predstavnika, te da je to odgovor Srpske na te stereotipe.

Ona je istakla da su odlasci u inostranstvo funkcionera Srpske veoma važni za iznošenje stavova Republike, te podsjetila da je tokom boravka u Londonu održala predavanje kojem je prisustvovalo oko 60 ljudi i na kojem su dva investitora potvrdila da ulažu u Srpsku u kojoj imaju dobar tretman.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender