25. 10. 2021.
Kako izabrati pravi puder

Kako izabrati pravi puder

Kako izabrati pravi puder

Puder i hidratantna krema obilježili su početke kozmetičke industrije. Kako se razvijala kozmetička industrija, tako se povećao broj žena s različitim potrebama. Tako je i nastala tonirana krema za mlade žene kojima je koža čista i bez većih nepravilnosi. Danas je na tržištu sve manje toniranih krema, ali su se pojavili novi proizvodi – BB i CC kreme.

BB kreme su malo gušće od toniranih i imaju veću moć pokrivanja. CC kreme su noviji proizvodi i naše tržiste je još oskudno snabdjeveno. CC kreme njeguju kožu i imaju ulogu kontrole boje tena.

Većina žena najčešće koristi tečni puder. Pri odabiru tečnog pudera najbolje bi bilo da se posavjetujete sa promoterom. Najbitnije je da puder bude prilagođen vašem tipu kože. Većina tečnih pudera je polumat i odgovara većini tipova kože. Ako imate masnu kožu birajte pudere na kojima je naznačeno “matte”. Oni upijaju višak sebuma i koži daju mat efekat. Ako imate suvu i zrelu kožu satenski finiš je idealan za vas.

Pri odabiru boje imajte na umu da je cilj tečnog pudera ujednačiti ten i prikriti sitne nedostatke, a ne potamniti ili posvijetliti ten nekoliko nijansi.

U kupovinu pudera krenite bez pudera na licu, a nijansu isprobajte tako što ćete ga nanijeti od obraza do linije čeljusti i lagano utrljati. Najbolje bi bilo da nijansu pudera provjerite na dnevnoj svjetlosti, jer neonska svjetla često zavaraju. Takođe možete nanijeti tri različite nijanse i izabrati onu koja je najpribližnija vašem tenu. Tečni puder se nanosi četkicom, spužvicom ili prstima u zavisnosti od proizvođača. Puder nanosite u smjeru rasta dlačica na licu. Ako nanosite kontra, sitne dlačice će se podići i nećete dobiti željene rezultate. Preko tečnog pudera nanesite puder u kamenu.

Za dnevnu varijantu koristite laganije i prozračnije pudere, a za večernju šminku teže i postojanije. Da bi make up bio savršeniji i postojaniji na lice prije podloge nanesite prajmer. tj. bazu koja će ujednačiti nepravilnosti. S nanošenjem bronzera budite pažljivi da ga nanesete ravnomjerno.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender