28. 10. 2021.
Letonija: Trodnevna žalost, 52 žrtve

Letonija: Trodnevna žalost, 52 žrtve

Letonija: Trodnevna žalost, 52 žrtve

Jučerašnji bilans od 51 žrtve nesreće jutros se povećao pošto je izvučeno još jedno beživotno tijelo, javio je AFP, ističući da su sve manje nade da će iko biti pronađen živ.

Direktorka Inspektorata za zaštitu djece Lajla Rijeksta-Rijekstina rekla je za Letonski radio da je u tragediji od četvrtka 16 djece izgubilo jednog roditelja, a jedno dijete oba roditelja.

Prema podacima spasilačkih ekipa, 40 ljudi je prezivjelo nesreću, a strahuje se da je i dalje zatrpano još na desetine ljudi.

U međuvremenu, vlasti istražuju uzrok najveće nesreće u Letoniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, a špekuliše se da se tragedija dogodila zbog izgradnje bašte na krovu i nepoštovanja građevinskih propisa.

2

Na hiljade svijeća i buketa cvijeća postavljeno je uz ogradu podignutu oko mjesta nesreće, gdje pristiže veliki broj ožalošćenih, dok su na kuće i zgrade postavljene zastave sa crnom trakom.

U ambasadama Letonije širom svijeta otvorene su knjige žalosti, a svjetski lideri upućuju izraze saučešća.

Vebsajt državne vatrogasne i spasilačke službe (VUGD) odao je počast trojici vatrogasaca koji su takođe nastradali.

Fond, osnovan za žrtve nesreće, do sada je prikupio 120.000 evra iz javnih donacija, a centralna vlada i gradsko veće obećali su odštetu.

Deo krova supermarketa “Maksima” srušio se oko 18 sati u četvrtak, a prilikom rušenja drugog dijela krova koje je uslijedilo zatrpani su spasioci koji su već bili ušli u zgradu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender