25. 10. 2021.
Majka za Ginisa: Milica Spasojević odgojila 53 djeteta!

Majka za Ginisa: Milica Spasojević odgojila 53 djeteta!

Majka za Ginisa: Milica Spasojević odgojila 53 djeteta!

„To je bio Dragan, a kasnije ga je usvojio bračni par iz Novog Sada koji nije imao djece”, kazala je Milica Tanjugu. Poslije toga su, ističe, stigli Mirko, Radmila, Zoran, Sanja, Radmila, Miloš…

Čak ne može da se sjeti imena svih mališana koje je, zajedno sa suprugom Filipom, od davne 1963. godine izvela na put, pruživši im ljubav i dom.

„Bilo je godina kada sam ih, osim svoje troje, imala po desetoro odjednom. Po čitavoj kući pelene, đačke torbe i knjige, lopte“, sjeća se Milica, kojoj je danas 74 godine.

Milica je od Centra za socijalni rad preuzela 35 mališana, ali je još 15 prihvatila „preko reda” u različitim slučajevima. Dogodilo se da je bila jednom djetetu na roditeljskom sastanku, a kad se vratila, na krevetu je ležala beba u pelenama.

Uprkos tome što je na njoj bio veliki teret, imala je razumijevanje i pomoć muža Filipa, svekra i svekrve. Najteže od svega joj je padalo kada je morala da neko od djece da na usvajanje, iako je, kako kaže, znala da će mu tamo biti bolje i da će biti obasuto sa mnogo ljubavi u novom domu.

02

„Svi su me zvali mamom, a i dan-danas me tako zovu. Ima ih svuda: u Beogradu, Novom Sadu, Baru, Švedskoj, Grčkoj. Sada su to porodični ljudi koji imaju svoju djecu”, priča Milica.

Da je to bio pravi dom za sve njih, svjedoči i činjenica što su im u Brđanima pravljeni rođendani, ispraćaji u vojsku, vjeridbe i svadbe.

Naravno, ne zaboravljaju oni to ni danas, pozovu telefonom da pitaju kako je zdravlje, šta ima novo i dođu da vide Milicu i Filipa. Njen suprug Filip kaže da je djeci koju su odgajali ponekad više pažnje poklanjao nego svojoj.

„Kupao sam ih, presvlačio, hranio i ništa mi nije bilo teško. Kada bih se ponovo rodio, opet bih isto učinio”, izričit je ovaj 80-godišnjak.

Miličine kćeri i sin su odavno otišli svojim putem, ali ona i Filip nisu ostali sami. Sva djeca skoro svakodnevno zovu telefonom, dolaze na slave i koriste svaku priliku da dođu u Brđane.

Ana (7): Mama, što mi spremaš bundicu kad nije zima?

„Nikada neću zaboraviti kada su došli da odvedu sedmogodišnju Anu, koja je pronađena u kutiji u autobusu i data nam na čuvanje. Kažem joj: „Zlato, ideš kod tetke, vratićeš se za sedam dana“, a vidim da ona sve osjeća. Gleda me suznih očiju i kaže: „Što mi onda, mama, spremaš bundicu kada nije zima?“ A meni srce hoće da iskoči, sve se oko mene ruši”, ispričala je nedavno novinarima Milica.

Ljubav armije djece

Za 41 godinu, koliko su se bavili hraniteljstvom, Milica i Filip od države nisu dobili ništa osim zahvalnica i plaketa za dobročinstvo. Međutim, kako kažu, oni su i pored toga zadovoljni jer „ništa ne može da zamijeni ljubav koju im pruža njihova armija djece”, piše Alo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender